Published On: Sub, sij 5th, 2013

BiH još uvijek ima velike količine naoružanja

Zapovjednik EUFOR-a, general-bojnik Dieter Heidecker, sastao se s veleposlanikom SAD-a, Patrickom Moonom, u Ambasadi SAD-a, gdje su razgovarali o ključnim ciljevima u 2013. godini.
Tijekom razgovora ispostavilo se da imaju isto mišljenje o nastavku aktivnosti na pružanju potpore Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH) u osposobljavanju i obuci i hitnoj potrebi za uklanjanjem viškova naoružanja i municije u BiH.
Već je postignut značajan napredak u procesu profesionalizacije OSBiH i ta aktivnost se mora nastaviti kako bi se omogućilo značajnije učešće OSBiH glede brojnosti i djelokruga aktivnosti u međunarodnim misijama, poput misija ISAF u Afganistanu i misije UN-a.
Oružane snage BiH koje već sudjeluje u misiji ISAF pokazuje visoke profesionalne standarde i takvo sudjelovanje u značajnijem obimu bi pomoglo da se pokaže da je BiH podobna za članstvo u euroatlantskim integracijama.
Problemi u vezi sa skladištenjem i zaštitom velikih količina viškova naoružanja i municije, čije se stanje pogoršava, u BiH su dobro poznati, a pošto postaju sve ozbiljniji, potrebno je djelovati odlučno.
Trenutno je veliki broj vojnog osoblja angažiran na zadacima čuvanja lokacija s viškovima naoružanja i municije, a smanjenje broja ovih dužnosti omogućilo bi da to vojno osoblje bude raspoređeno na produktivnije profesionalne vojne zadaće i obuku.
Sugovornici su se složili da OESS, NATO, EUSR i druge zainteresirane zemlje i međunarodne organizacije imaju prilično usuglašen stav po pitanju potpore provođenju dogovora vezanih za pomoć OSBiH u osposobljavanju i obuci i programu za uklanjanje viškova streljiva i naoružanja. Ovakav kooperativan pristup glavnih aktera omogućuje da se izbjegne dupliranje napora i spriječi rasipanje ionako nedovoljnih sredstava, navodi se u saopćenju iz EUFOR-a.
(Fena)