Published On: Čet, svi 31st, 2018

BIH JOŠ BEZ REAKCIJE: Student Selmir Mašetović uhićen u Turskoj zbog povezanosti s FETO-om

Očekuje se da će Ivanić i Čović dati instrukcije MVP-u BIH da BH ambasador u Turskoj uloži prosvjednu notu. Isto tako očekuje se da će Bakir Izetbegović biti protiv toga. I stati na stranu Turske. Predstavljat će to i formalan čin izručenja jednog dijela suvereniteta BIH Turskoj.

Službenici turskih policijskih agencija uhitili su  našeg sugrađanina Selmira Mašetovića zbog sumnje da je povezan s FETO-om, organizacijom koju vlasti u Republici Turskoj smatraju terorističkom, rečeno je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH koje još nije poslalo nikakvu notu Turskoj.

Tursko tužitelsjtvo je obavijestilo Generalni konzulat u Istanbulu da se protiv državljanina BiH vodi postupak. U obavijesti se navodi kako je on uhićen 22. maja.

Organizacija FETO je samo u Turskoj proglašena terorističkom. Radi se o Erdoganovoj oporbi.

Mašetović je 24-godišnjak iz Gradačca koji je školovanje nastavio u Turskoj.

Turski mediji ranije su objavili informaciju kako je širom zemlje uhićeno više od 60 osoba koje se sumnjiči da su članovi Gulenovog pokreta, a među njima je i državljanin BiH koji studira u Turskoj.

Turski mediji pišu kako je organizacija FETO dovodila strane studente u Tursku na šest mjeseci obećavši im učenje jezika, obučavala ih svojim metodama i slala natrag u njihove zemlje.

Komunicirali su šifriranim porukama putem aplikacije ByLock koju su morali instalirati pri dolasku. Zauzvrat bi organizacija od njih tražila usluge kada se vrate u matične zemlje, navode turski mediji. Od pokušaja puča koji se dogodio u srpnju 2016. godine uhićeno je tisuće ljudi zbog korištenja ove aplikacije.

Podsjetimo, Fetullah Gulen je negirao da je imao ikakvu ulogu u ovom pokušaju puča u kojem je stradalo 249 osoba. Turska je suspendirala 150.000 sudija, nastavnika, policajaca, civilnih službenika te osudila više desetina vojnika.

Optužnice su podignute protiv 169.013 ljudi, a zatvoreno je 77.081 osoba od 15. jula 2016. do 11. aprila ove godine.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x