Published On: Fri, Aug 23rd, 2013

BiH jedina država koja nije osudila zločine počinjene od komunističkog režima

Hrvatska kulturna zajednica Troplet priopćila je kako i ove godine pred Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima sa žaljenjem konstatira da u Bosni i Hercegovini nije učinjen nikakav napredak oko distanciranja od zločina počinjenih od strane totalitarnih komunističkih režima i njihove osude, kao i da je BiH vjerojatno jedina europska zemlja koja nije poduzela u smislu ispunjavanja europskih rezolucija koje se na spomenuto odnose.

– Naprotiv, često smo svjedoci glorificiranja komunističkog režima, a zločini se pravdaju greškama u provođenju ‘plemenite’ ideje komunizma. Svi, a posebno mladi, trebaju postati svjesni zločinačkog karaktera komunizma od samog začetka, jer kako kaže slavni francuski filozof Alain Finkielkraut ‘nije moguće zamisliti da bi jedna plemenita ideja mogla u svom ostvarenju biti tako katastrofalna i zločinačka, kakvom se to pokazao komunizam posvuda gdje je došao na vlast, a da nije i sama početna ideja bila perverzna – navodi se u priopćenju Tropleta.

Iz Tropleta ističu kako “svako iskrivljavanje povijesnih činjenica i manipuliranje njima sije sjeme novih nepravdi i mržnje, pa čak i zločina, kao i da bez osude zločina, neovisno o ideološkim pobudama koje su dovele do njih, nije moguća izgradnja zrelog, istinski demokratskog društva bez netrpeljivosti i podjela”.

Hrvatska kulturna zajednica Troplet upozorava domaću i međunarodnu javnost na još jedno neizvršavanje prihvaćenih obveza od strane BiH, te poziva sve institucije vlasti u BiH, političke stranke i osobe iz javnog i političkog života da se učini sve kako bi se ispunili zahtjevi iz europskih rezolucija.

– To treba učiniti u ime ispravljanja povijesnih nepravdi, promicanja demokracije, poštivanja ljudskih prava i pravne države i s namjerom da našu državu osnažimo kao društvo tolerancije, razumijevanja, istine i mira, kao i u ime ostvarenja zacrtanog cilja – pridruživanja Europskoj uniji –  navodi se u priopćenju.