Published On: Čet, sij 2nd, 2014

BiH jedina balkanska zemlja gdje je PDV isti za kruh, cipele i jahtu

SARAJEVO – Niža stopa poreza na dodanu vrijednost ( PDV ) u Srbiji je od 1. siječnja povećana na 10 posto , a kod prometa i uvoza kompjutera i računalnih komponenti na 20 posto . U Srbiji je niža stopa PDV – a koja se primjenjuje na hranu , ugostiteljske usluge , ulaznice i lijekove s Novom godinom povećana sa 8 na 10 posto što je među nižim stopama u Europi . U Srbiji se osnovna stopa PDV – a od 20 posto primjenjuje od listopada 2012. godine .
Početkom ove godine , PDV je povećan u Hrvatskoj gdje je međustopa povećana sa 10 na 13 posto . U Hrvatskoj je također od 1. ožujka 2012. godine povećana opća stopa PDV – a sa 23 na 25 posto . U toj zemlji postoji i nulta stopa PDV – a koja se odnosi na osnovne životne namirnice , lijekove , ortopedska pomagala i knjige .
U Bosni i Hercegovini se primjenjuje jedinstvena stopa PDV – a od 17 posto , koja nije mijenjana od uvođenja 1. siječnja 2006. godine , a nema najava i konkretnih inicijativa za uvođenje diferenciranog PDV – a . Prethodnih godina vodila se rasprava o uvođenju diferencirane stope kako bi se povećala stopa PDV – a na luksuzne proizvode , a osnovne životne namirnice , lijekovi i knjige bi se oporezivali po nižoj stopi , što je praksa u gotovo svim europskim zemljama .
Od ostalih država u regiji , opća stopa PDV – a u Crnoj Gori je 17 posto , kao u BiH , ali u Crnoj Gori snižena stopa od 7 posto vrijedi za osnovne životne namirnice , lijekove i medicinske implantante , udžbenike , knjige , novine i časopise .
Standardna stopa PDV – a u Makedoniji je 18 posto , ali je za 13 posto manja stopa PDV – a na osnovne životne namirnice , poljoprovredne strojevi i repromaterijale , ljekove , rečunare , javni prijevoz i stanove .
Standardna stopa PDV – a u Sloveniji je 20 posto , dok se primjenjuje i međustopa PDV – a od 8,5 posto za životne namirnice . U Albaniji se primjenjuje jedinstvena opća stopa PDV – a od 20 posto .
Opće stope PDV – a u zemljama u našem bližem okruženju , pak , spadaju među niže u Europi . Gledajući globalno , Europa je regija u kojoj se primjenjuju najviše stope PDV – a .
U Mađarskoj najviša stopa PDV – a u EU
Među zemalja Europske unije najviši PDV se primjenjuje u Mađarskoj i iznosi 27 posto , a snižena stopa PDV – a za odrđene proizvode kreće se od 5 do 18 posto . Slijedi Danska gdje je uvedena jedinstvena stopa poreza na dodanu vrijednost na sve proizvode od 25 posto . Također , U Švedskoj se koristi standardna stopa PDV – a u visini od 25 posto , dok se snižena stopa za najsojetljivije proizvode i robe kreće od 6 do 12 posto . Rumunjska je četvrta zemlja EU – a gdje se primjenjuje najviši PDV u visini od 24 posto , dok se snižena stopa za neke proizvode kreće od 5 do 9 posto .
Najniža stopa PDV – a se primjenjuje u Luksemburgu gdje standardna stopa iznosi 15 posto , dok se snižena kreće u rasponu od 6 do 12 posto za najosjetljivije proizvode koje koriste konzumenti . Na Južnom Cipru opća stopa PDV – a je 17 posto , a snižena stopa kreće od 5 do 8 posto za određene proizvode i robe . U Španjolska i na Malti primjenjuje se stopa PDV – a od 18 posto .
Standardna stopa PDV – a u Turskoj iznosi 18 posto , a snižena se kreće od 1 do 8 posto na određene proizvode . U Italiji PDV iznosi 21 posto , a snižena stopa je 10 posto , u Velikoj Britaniji 20 , a snižena 5 , u Francuskoj 19,6 posto , a snižena od 5,5 do 7 , iu Bugarskoj 20 , dok je snižena stopa 9 posto .
Prosjek standardnog PDV – a u zemljama Europske unije iznosi 20,94 posto .
Većina europskih i drugih zemalja u svijetu , koje su uvele PDV , uz opću ili standardnu ​​, primjenjuju i niže međustopa za pojedine proizvode i usluge , kao što su hrana , lijekovi , knjige , novine , ugostiteljstvo itd. . Snižene stope PDV – a uglavnom se kreću od 5 do 13 posto .
Jedinstven PDV samo u Danskoj i BiH
Među europskim zemljama , samo BiH i Danska primjenjuju jedinstvenu stopu PDV – a na sve proizvode bez snižene stope za najosjetljivije proizvode . Jedinstvena stopa PDV – a u Danskoj opravdana je činjenicom da je ovo jedna od europskih država s najrazvijenim socijalnim programima i malim jazom između bogatih i siromašnih .
Međutim , imajući u vidu vrlo visok jaz između bogatih i siromašnih u BiH , nejasno je zašto domaće strukture vlasti još ne razmatraju uvođenje snižene stope PDV – a na osnovne životne namirnice , što bi u velikoj mjeri pomoglo najugroženijim kategorijama bh. . stanovništva da lakše prebrode gospodarsku krizu .
Porez na dodanu vrijednost je indirektni porez , što znači da se ne prikuplja izravno od lica koje je porezni obveznik , već od osobe koja se smatraju krajnjim potrošačima .
Porez na dodanu vrijednost ( PDV ) je najrasprostranjeniji sustav oporezivanja prometa roba i usluga u svijetu . Primjenjuje se u preko 120 država svijeta , au nekim od njih se javlja i pod drugačijim nazivima . Naprimjer , u Velikoj Britaniji , Kanadi , Novom Zelandu ili Singapuru poznat kao porez na dobra i usluge , dok se u Japanu naziva porezom na konzumiranje .
( Vijesti.ba / AA )