Published On: Uto, lis 7th, 2014

NAKON ASHTON MOGHERINI: BiH je prioritet EU, poslije izbora ova zemlja mora ići naprijed

Izabrana visoka predstavnica Europske unije Federica Mogherini izjavila je da politiku proširivanja EU treba nastaviti kao najbolje jamstvo za preobražaj, demokratizaciju i razvitak zapadnobalkanskih država i Turske. Obraćajući se članovima Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, u opširnom izlaganju, navela je kako ne bi bilo dobro da se na Balkanu ima jedan cilj:

“Mislim da ne bi bilo fer da na Balkanu imamo jedan prioritet zato što je dodata vrijednost Europske unije, što važi i za Balkan, regionalna dimenzija, te njeni potencijali. Danas je lakše putovati od Beča do Frankfurta, nego između tih država što nema nikakvog smisla jer je u pitanju jedna regija”.

Kako prenosi RSE, govoreći o svakoj državi Balkana posebno, navela je da je potreban različiti pristup, a najviši prioritet, po riječima Federice Mogherini je jasan:

“Rekla bih da je Bosna i Hercegovina prioritet broj jedan. Poslije izbora moramo biti sigurni kako pronaći put za rast u ovoj zemlji, kako bi uspjeli da pronađemo put naprijed. Također, razgovori između Srbije i Kosova na tehničkom nivou napreduju veoma dobro. Politički ih moramo oživjeti čim dobijemo Vladu u Prištini. Albanija je jedinstvena šansa za implementaciju reformi. Crna Gora je na samom vrhu liste, a kada je reč o Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji potrebno je pronaći političku volju za rješavanje pitanja imena”, kazala je Mogherini.

 

dnevnik.ba