Published On: Pon, kol 5th, 2019

BiH JE OD DANAS SLUŽBENO POSTALA SULTANAT

Temelj svake suvremene demokratske države su zakonodavna i izvršna vlast, te neovisno pravosuđe. Ovo zadnje se nalazi pod žestokim udarima od kako je javnosti otkriveno kako se ključne odluke u pravosudnim institucijama donose u pojedinim stranim veleposlanstvima. Ta strana veleposlanstva, kao navodne perjanice i primjeri demokracije, od rata do danas upravljaju ili pokušavaju upravljati domaćim pravosuđem. Oni koji su otkrili kako se na neslužbenim večerama “sugerira” u kojem pravcu bi trebalo pravosuđe djelovati mjesecima su izloženi ogromnim pritiscima. I vjerojatno će tako biti sve dok ne odu sa dužnosti, a potpunu kontrolu nad pravosuđem ne preuzme bošnjačka politička elita zajedno sa pojedincima iz međunarodne zajednice.

Danas smo otišli korak dalje, te došli u situaciju da isti čovjek vodi izvršnu i zakonodavnu vlast u državi. Demokracija je i službeno u BiH ukinuta. Naime, Denis Zvizdić preuzeo je predsjedavanje Zastupničkim domom Parlamentarne skupštine BiH, a i dalje je na čelu Vijeća ministara BiH. Tako je ukinuta zakonodavna i izvršna vlast, te je ona stavljena u ruke jednoga čovjeka. Drugim riječima, BiH je postala sultanat. A međunarodna zajednica je to dozvolila.

U biti, SDA je danas postala apsolutni vladar državom. Zvizdić je na čelu Vijeća ministara i Zastupničkog doma, Bakir Izetbegović na čelu Doma naroda, a u Predsjedništvu BiH imaju dva člana od tri. Jedna takva slika BiH samo govori kako ova država postaje zemlja samo jednoga naroda, odnosno, kako se Hrvatima i Srbima pokušava oteti svaki dio konstitutivnosti i jednakopravnosti koje imaju. Ili su imali.

Međunarodna zajednica sigurno ne bi ovako šutjela da su hrvatski ili srpski predstavnici na ovakav način okupirali čelne pozicije u državi, tako da je još jednom postalo jasno kako međunarodni čimbenik u BiH otvoreno stoji samo uz jedan narod. Treba li veći dokaz od ovoga?

Hrvatski dužnosnici će ovih dana održati niz sastanaka sa međunarodnim čimbenicima u BiH kako bi ih upozorili na ovu situaciju. A to je situacija u kojoj je demokracija ukinuta i sve je stavljeno u ruke jedne stranke i nekoliko pojedinaca.

Kako ta stranka funkcionira i dobiva oblike diktature možda najbolje govori SMS poruka Bakira Izetbegovića koju je poslao Konakoviću. -… Stranka ti drži leđa, imenuje te, brani te kao porodica… – napisao je između ostaloga Izetbegović Konakoviću.

Svi koji nisu “porodica” mogu ići iz BiH. Osobito ako su Hrvati i Srbi i ne žele biti “poturice”.

AU: M.K./Ero.tel

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare