Published On: Pet, lip 11th, 2021

BIH je jedina zemlja Europe koja je raspravljala o unilaterarnom ukidanju viza

Zahvaljujući ministrici Turković BiH je ucrtana na diplomatskoj karti Europe kao jedina zemlja koja je htjela unilaterarno ukinuti vize Saudijskoj Arabiji premda sama Arabija to uopće nije tražila.

Saudijci za većinu zemalja Zapada potrebuju vize i ne rade oko toga frku. Svjesni su zašto i kako. Nisu jedina arapska zemlja koja ih treba.

Arapi su navikli dolaziti u BIH kroz vizni sustav i nikada oko tog nisu pravili probleme.

Afera  pečaćenja u đuture

Međutim jedno vrijeme je BH ambasada u Rijadu zahvaljujući upravo tadašnjem Turkovićkinom kadru, odobravala masovno odobravanje viza Saudijcima na način da ti turisti u BIH uopće nisu provjeravani.

Naprosto je konzularni ured za vize, lupao vizne pečate na mnoštvo pasoša, koje bi u ured BH ambasade ili konzulata donio u vreći neki turistički radnik neke saudijske turističke agencije.

Sam taj postupak ismijavanje je države BIH i njenog viznog režima.

Vizni režim postoji upravo zbog sigurnosnih pitanja i ukida se kada se procjeni da sigurnosna pitanja između dvije zemlje više ne postoje.

Kako je Saudijska Arabija u “crvenoj zoni” europskog Shengenskog sustava a BIH na putu ka ulasku u EU, Europska unija negodovala je zbog ponašanja ministrice Turković. Hrvatski ministri su se tu postavili u skladu sa stavom EU , srpski ministri nisu se htjeli miješati , na neki način dajući do znanja da ih ne zanima stav EU i podržali su inicijativu.

Dotična ministrica Turković ni nakon tog nije stala. Prvo je provela mobing sa svojim suradnicima nad hrvatskim kadrovima u MVP gdje im se na razne načine dociralo, (subliminalno davalo do znanja tko je gazda i  neizravno prijetilo), no pozivani su na saslušanja i trpjeli su lekcije od ministrice Turković da bi poslije tog nakon što je na Vijeću ministara odbijena njena inicijativa išla s drugim prijedlogom da se Saudijcima vrati pravo na izdavanje viza “u đuture” kako je to bila praksa ranijih godina.

Najtužnije je u cijeloj ovoj priči što nitko u MVP neće odgovarati za ovakvo ponašanje Turkovićke kao i njenog pomoćnika koji je svojedobno u Rijadu izdavao masovno  vize građanima Saudije bez da su bili pozivani na interview.

Napadi koji su uslijedili na hrvatske kadrove u BIH koji su odbili ukidanje viznog režima, išli su gotovo sa svih sarajevskih medija plus svih državnih, što samo po sebi govori u čijoj medijskoj šapi se nalazi BH društvo.

Sve je to opet posljedica popuštanja Europskih dužnosnika u BIH sarajevskoj politici. Danak popuštanja uzima svoje. Treba li govoriti o tome koliko su ti isti mediji i ta ista poltiika SDA udaljili tri BH društva jedno od drugog.

U Medijima pod kontrolom SDA radile su se paralele s Kinom, Libanonom i drugim zemljama koje uopće ne stoje. Radi se naime o tome da su te zemlje napravile bilateralne ugovore s BIH.

 

Ovo je prvi put u povijesti BIH i prvi put na tlu Europe, da neka zemlja traži jednostano ukidanje viza Saudiji. Zemlji 100% ljubičica.

Što je posrijedi? Stvarna želja za bogatim turistima ili Turkovićkino pozicioniranje na bliskoistočnoj sceni?

Podsjećamo , USA je svojedobno upravo radi ovog backgrounda ministrice Turković, odbila dotičnoj izdati agreman za BH ambasadoricu pri NATO-u a kao razlog u kuloarima diplomata u BIH spominje se i njena navodna umiješanost u sumnjive transakcije kriminalnih ljudi u doba rata, te sudjelovanje u procesu dovođenju stranih boraca u BIH tijekom rata. Ukratko o njoj je opći stav, da o pojedinim arapskim borcima koji su mahom nestali iz BIH ili o izdanim BH državljanstvima zna daleko više nego što tvrdi da zna.

Njeno prilično prkosno ponašanje kojim iritira zapadne diplomate u BIH daje naslutiti da je ministrica Turković prilično svjesna ugleda koji uživa u arapskom svijetu. Kroz unilaterarno ukidanje viza, očito je taj ugled nastojala zabetonirati ili dići do vrhunca.

Sarajevo za sada nije postala Sarajevska Arabija

Vizni režim za građane Saudijske Arabije kako stvari stoje u BIH će ukidati, ako se ikad bude ukidao, onako kako se to radi sa svakom drugom zemljom. Kroz bilaterarne pregovore.  I činit će se u suradnji s Europom.

No ostaje loš osjećaj, da neka čudnovata teta, koristi ministarstvo jedne države, kao privatnu svojinu, gdje sebi , svom sinu, svojim zetovima i kćerkama, zida sjajnu budućnost na mesinganim dvorima bogatog istočnog kraljevstva.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x