Published On: Sat, Dec 20th, 2014

BiH je država Hrvata, Bošnjaka i Srba, ostalih manje od 3 posto

Manje od tri posto građana u Bosni i Hercegovini na popisu stanovništva obavljenom prošle godine izjasnilo se da ne pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda, navodi se u posljednjem izvještaju Međunarodne posmatračke misije, saznaje “Dnevni avaz”.

Upravljačka grupa Međunarodne monitoring misije za popis stanovništva i kućanstava u Bosni i Hercegovini (IMO), naime, izradila je 20. po redu izvještaj o popisu, u kojem je, kako se može vidjeti u dokumentu koji je “Avaz” dobio u posjed, navela taj podatak.

On se može protumačiti na način da se manje od tri posto stanovništva nije izjasnilo kao Bošnjak, Srbin ili Hrvat, nego je izabralo neku drugu opciju.

Prema izgledu popisnice, popisivači su imali mogućnost da na osnovu odgovora građana popune jednu od tri kućice s izjašnjenjem Bošnjak, Srbin ili Hrvat, ili da tekstualno upišu nacionalnost. A, prema izvještaju međunarodnog posmatračkog tima, manje od tri posto je tekstualnih odgovora.

– Kodiranje odgovora na osjetljiva pitanja počelo je dva tjedna prije ove misije (studeni 2014., op. a.). Manje od tri posto ispitanika tekstualno se izrazilo u ovim varijablama – navedeno je u izvještaju IMO-a, koji je sačinjen krajem studenog, a potvrđen ovog mjeseca.

Osjetljiva pitanja, kako je pojašnjeno sarajevskom listu iz pouzdanih izvora u Popisnom birou BiH, jesu ona koja se tiču nacionalnosti, jezika i vjeroispovijesti. Sva ta tri pitanja imala su opciju ponuđenog odgovora u kućici i tekstualnog odgovora.

Kodiranje koje se spominje u izvještaju jeste proces klasifikacije tekstualnih odgovora, među kojima su sve vrste izjašnjavanja drukčije od ponuđenih, primjerice, Musliman, Rom, Bosanac, Mađar…

Konačni rezultati

Tijekom tog procesa moći će biti točno utvrđeno i koliko je pripadnika drugih nacionalnosti u okviru ovog postotka.

Prvi konačni rezultati popisa stanovništva u BiH očekuju se u travnju ili svibnju naredne godine. Tako je rečeno prilikom posljednje posjete međunarodnih posmatrača. Popis stanovništva u BiH proveden je od 1. do 15. listopada 2013.