Subota, 13 travnja, 2024

BiH ispunila ključni uvjet, 15. veljače predaje vjerodostojan zahtjev EU

Must Read

Jedan od najvažnijih dokumenata koje su bh. vlasti trebale donijeti na europskom putu Mehanizam koordinacije je, kakodoznaje Večernji list BiH, konačno dogovoren, potpisan i objavljen u Službenom glasniku BiH.

Ispunjenje uvjeta i dogovor

Entiteske vlade, županije i Vijeće ministara BiH dogovorili su se oko Mehanizma koordinacije čime je ispunjen ključni uvjet koji je pred BiH postavio EU. BiH će u ponedjeljak u Bruxellesu predati vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU. Unatoč opstrukcijama i kočenju mnogih u procesu dogovora o ovom ključnom dokumentu, uspjelo se pokazati EU kako su bh. dužnosnici opredijeljeni za europski put i reforme, a prioritet je da BiH postane dio europske obitelji. Prvi uvjet EU je bio potpisan Mehanizam koordinacije i, kako doznaje Večernji list BiH, je konačno, što pokazuju i dokumenti koje donosi Večernji list BiH, u Službenom glasniku objavom nakon dugog pregovaračkog ciklusa sa svih strana, to i postignuto. Mehanizam koordinacije dugo je bio predmet razgovora između predstavnika vlasti i nisu se pronalazili kompromisi pa je, kako doznajemo, dokument krajem siječnja konačno dogovoren, a kroz ovo razdoblje je prošao sve potrebne instance do Službenog glasnika BiH. Prvi put ovaj je dokument službeno objavljen. Vijeće ministara BiH je u prethodnom razdoblju bilo nositelj ove aktivnosti u suradnji s timom koji je uključivao predstavnike svih razina vlasti. Sam Mehanizam koordinacije predstavlja konzultacije pojedinih razina vlasti za pojedine oblasti, na osnovu kojih se formira stav BiH o određenim pitanjima. Drugim riječima, ovaj dokument je bio potreban kako bi BiH kao zemlja govorila jednim glasom prema EU. Bez Mehanizma koordinacije nema učinkovitog rada svih nadležnih bh. institucija na europskom putu BiH. Drugi dio koji je potreban kako bi BiH u budućnosti ispunila obveze prema EU je prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Na ovome dokumentu se intenzivno radi. Večernji list BiH doznaje kako bi već danas na Predsjedništvu BiH mogao biti usvojen revidirani zaključak koji se odnosi na prilagodbu SSP-a. A Vijeće ministara BiH je jučer usvojilo Pregovaračku poziciju BiH o prilagodbi SSP-a. – Vijeće ministara BiH je utvrdilo prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU. Prijedlog osnova će Ministarstvo vanjske trgovine dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru. Vijeće ministara BiH razmotrilo je, i uz određene korekcije, usvojilo Pregovaračku poziciju BiH. Definirani su zahtjevi BiH u pregovorima s EK o prilagodbi SSP-a. Prvi krug pregovora trebao bi biti održan 16. veljače u Sarajevu, navedeno je jučer iz Vijeća ministara BiH. BiH je spremna za povijesni korak na putu prema EU koji će biti 15. veljače u Bruxellesu. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović u ponedjeljak će ministru vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Bertu Koendersu predati zahtjev BiH za članstvo u EU. Ovim je BiH napravila najveći iskorak do sada još od potpisivanja Daytonskog sporazuma 1995.

Prema saznanjima Večernjeg lista BiH, 15. veljače, tijekom predaje zahtjeva za članstvo, uz Čovića i Koendersa bit će i visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini i europski povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

BiH čeka težak posao

– Ovo je nezaustavljiv proces koji će, siguran sam, dati mnogo više motiva onima koji rade da još ubrzanije donosimo odluke kako bi riješili ekonomska, socijalna i sva druga aktualna pitanja ali i organizirali ustrojeno društvo, pravnu državu, kazao je nedavno predsjedatelje Predsjedništva BiH Dragan Čović. Toga dana, 15. veljače u Bruxellesu se održava i ministarski sastanak i time je ovaj događaj još važniji za BiH. Nakon predaje zahtjeva BiH čeka težak posao.

Važne reforme, ispunjavanje preostalih obveza, prilagođavanje europskim standardima. – Naša želja je da početkom 2017. imamo kandidatski status. Da bi to uspjela, pred BiH predstoji svaki mjesec mukotrpan rad na unutarnjem uređenju BiH. Odgovore koje ćemo morati poslati EU na mnoštvo pitanja o funkcioniranju BiH kako bi se mogao otvoriti kandidatski status, izjavio je nedavno Čović. Zemlja koja želi pristupiti EU podnosi zahtjev za članstvo Vijeću koje potom od Komisije traži mišljenje o tome je li država podnositeljica zahtjeva sposobna ispuniti Kopenhaške kriterije koji uključuju tržišno gospodarstvo, stabilnu demokraciju i vladavinu prava te prihvaćanje zakonodavstva EU i euro. •

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -