BiH i EK rade na ublažavanju posljedica ulaska Hrvatske u EU

Europska komisija zajedno s vlastima Hrvatske i BiH radi na pronalaženju rješenja kako bi se ublažile negativne ekonomske posljedice ulaska Hrvatske u EU na BiH. Izjavio je to Peter Stano, glasnogovornik europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, u intervju za novinsku agenciju Federacije BiH (FENA).
Kako bi ublažila moguće negativne posljedice na BiH i njezine građane, Komisija zajedno s BiH i Hrvatskom radi na pronalaženju načina za olakšavanje protoka ljudi i dobara između dviju zemalja nakon pristupanja Hrvatske, rekao je Stano.
Prema njegovim riječima, Europska komisija sada radi na uspostavljanju posebnog režima protoka robe iz BiH kroz luku Ploče nakon ulaska Hrvatske u Uniju 1. srpnja 2013. Glasnogovornik Stano pojasnio je da složeni mehanizam nadzora u BiH ne pridonosi sigurnosti hrane biljnoga i životinjskog podrijetla. 
Što se tiče izvoza osjetljivih životinjskih proizvoda u EU, važno je imati pouzdan lanac nadzora prehrambenih proizvoda. Koordinacija državnih ureda za veterinarstvo i sigurnost hrane s inspektoratima i laboratorijima na razini entiteta nije dovoljno jasna da bi osigurala uspjeh. Ako se otkrije virus u mesu, mora biti moguće otkriti uzrok, pojasnio je Stano.
Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, prema njegovim riječima, pozitivno će utjecati na BiH ako se ona usredotoči na reforme. Pri tome je potaknuo vlasti u BiH na reformu zakonodavstva i usklađivanje s EU-om, što će joj donijeti politički i ekonomski napredak.