Published On: Pon, lis 13th, 2014

BiH: Džihadista ima, ali tjeralica nema

Pravosudne institucije nisu uputile Interpolu BiH nijedan zahtjev za raspisivanje tjeralica za državljanima BiH koji se nalaze na ratištima u Iraku i Siriji, iako je parlament BiH usvojio zakon za njihovo sankcioniranje, a mnogi džihadisti nalaze se i na crnim listama State departmenta.

U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela kažu da ne znaju zašto takav zahtjev nije upućen, iako je bilo razloga za to, piše “Glas Srpske”.

“Tužiteljstvo BiH ima podatke da vehabijski vođa Nusret Imamović ratuje za ”Islamsku državu” i da je prekršio Zakon o zabrani ratovanja u paravojnim jedinicama na stranim ratištima, ali tjernice nema. Da nam je takav zahtjev stigao, tjeralicu bismo odmah raspisali”, navode u Direkciji.

U ovoj instituciji navode da se o 144 osoba koja ratuju u redovima “Islamske države” znaju svi podaci, ali da ih nitko ne lišava slobode, jer nisu dostupni, piše Srna.

Službenik Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Kristina Jozić kaže da je raspisivanje međunarodnih potjernica u nadležnosti sudova, te da je jedan broj osoba nedostupan, zbog čega je SIPA raspisala operativne potrage na lokalnoj razini.

Pravni stručnjak Milorad Ivošević smatra da bi raspisivanje potjernice trebalo da bude interes BiH, ali da to mora da se učini i na osnovu propisa o sudjelovanju na stranim ratištima.

Prema njegovom mišljenju, radi se o prebacivanju slučajeva iz pravnog u političku domenu, kojim ima ključni utjecaj.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare