BIH – država koja još uvijek nije podržala projekt svjetskog rukometnog juniorskog prvenstva

Rukometni savez Bosne i Hercegovine na kongresu IHF-a u Marakeschu, 04.05.2011. godine dobio je domaćinstvo Svjetskog juniorskog muškog rukometnog prvenstva 2013. koje će se održati u periodu od 12.07.-28.07.2013. Tim povodom Svjetska rukometna federacija (IHF) dostavila je pismo Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine u kojem jasno ističe da do 02.07.2012. Savez mora dostaviti pisanu garanciju države (kojom se potvrđuje da država podupire i stoji iza projekta)da bi se moglo pristupiti potpisivanju ugovora između IHF-a i RS BiH. Vodstvo RSBiH na čelu sa Stanislavom Mucićem, članom predsjedništva RS BiH, predalo je kompletan Elaborat prvenstva Vijeću ministara i Ministarstvu civilnih poslova  nakon čega je uslijedio tek šturi odgovor od strane Ministarstva civilnih poslova o nemogućnosti financiranja čime se može naslutiti da ne postoji dovoljno velika zainteresiranost države prema najvećem sportskom projektu u Bosni i Hercegovini nakon Olimpijskih igara 1984.

” I dalje smo u stalnim kontaktima sa čelništvom Svjetske rukometne federacije koji dijele naše mišljenje i smatraju da je ovo razvojni projekt za cijelu Bosnu i Hercegovinu gdje bi se stvorili uvjeti za razvoj rukometa i afirmaciju malih sredina u kojima to nije do sada bilo moguće. Svjetska rukometna federacija stoji na raspolaganju sa svim svojim dužnosnicima da bi mogli uspješno realizirati cjelokupan projekt, no ukoliko ne dobijemo potrebnu garanciju,  dobili smo jasnu poruku da već razmišljaju o oduzimanju prvenstva te da će u kolovozu 2012. donijeti konačnu odluku o oduzimanju”,  naglasio je Mucić.

Osvrnuvši se na odnos države prema projektu, Stanislav Mucić istaknuo je sljedeće:

”Svjetsko muško juniorsko prvenstvo 2013. donosi višestruku korist za cijelu državu u pogledu infrastrukture, razvoja turizma, afirmacije mladih ljudi, stvaranja boljih životnih preduvjeta i sl. Ovo je projekt koji samo ne uzima već daje pregršt razvojnih i financijskih mogućnosti.  Dovoljan pokazatelj za to je činjenica da bi u državu došlo oko 35 000 ljudi pored ogromnog broja reprezentacija i svih ostalih dužnosnika.  Očigledno je da je ovaj veliki projekt ”zapeo u mraku događaja” koji se trenutačno odvijaju u državi no postoji velika opasnost da Svjetsko juniorsko rukometno prvenstvo bude oduzeto ukoliko u narednih nekoliko dana država ne stane iza projekta. Ja osobno i svi suradnici na projektu uložili smo dosta energije da dovedemo prvenstvo u BiH no ukoliko se nešto u ovih par dana ne promijeni, Bosna i Hercegovina službeno gubi organizaciju Svjetskog juniorskog rukometnog prvenstva”.