Published On: Uto, srp 5th, 2016

BiH dogovorila otvaranje Regionalnog ureda za suradnju mladih

Okupljanje predsjednika vlada zemalja Zapadnog Balkana u Parizu obilježeno je potpisivanjem Sporazuma o osnivanju Regionalnog ureda za suradnju mladih. Zemlje potpisnice su Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija. U ime BiH potpisao ga je predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Cilj osnivanja Regionalnog ureda je olakšati mladima kretanje između ovih zemalja radi obrazovanja i zaposlenja.

Na okupljanju čiji je domaćin bio francuski predsjednik Francois Hollande, Zvizdić je istaknuo da BiH ostaje na putu europskih integracija unatoč nedavnom britanskom referendumu o izlasku iz Europske unije.

“Upravo u tom kontekstu, mi, premijeri Zapadnog Balkana, današnje okupljanje, a posebno njegove poruke, doživljavamo kao snažan poticaj našoj europskoj perspektivi, daljem ekonomskom i demokratskom razvoju i regionalnom povezivanju koje vodi ka većem nivou suradnje, međusobnog razumijevanja i povjerenja”, rekao je između ostalog Zvizdić.

Hrvatska je na pariškom okupljanju otklonila blokadu pregovora između Europske unije i Srbije. Miro Kovač, hrvatski ministar vanjskih poslova, rekao je da će posljednje nejasnoće vezane za Poglavlja 23 i 24 biti riješene 19. srpnja na međunarodnoj konferenciji.