Published On: Ned, ožu. 19th, 2017

BiH čeka svoj dio nekretnina bivše SFRJ

Sljedeći sastanak predstavnika bivših republika SFRJ o sukcesiji imovine nekadašnje države bit će održan u Beogradu kako bi se dogovorili o podjeli 51 nekretnine vrijedne više od 110 milijuna dolara, javila je Radiotelevizija Srbije. Bivša SFRJ imala je 123 nekretnine diljem svijeta koje je koristila za diplomatsko-konzularna predstavništva. Među državama koje su nastale raspadom SFRJ do sada su podijeljene 72 nekretnine.

Podijeljeni objekti

Podjela imovine koju je posjedovala Jugoslavija precizirana je kroz sedam aneksa: pokretna i nepokretna imovina, diplomatska i konzularna imovina, financijska potraživanja i dugovanja, arhiv, mirovine, dugovanja i privatno vlasništvo. U aneksu B najviše se odmaklo – od podijeljenih objekata Srbija je dobila 30, RH 18, Slovenija i Bosna i Hercegovina po 10 te Makedonija četiri objekta. “Naš je interes što je moguće prije okončati aneks B i jednostavno izići s čistom situacijom kako bismo i mi popisali u punoj mjeri svoju imovinu, napravili svoje planove upravljanja, održavanja, korištenja, prodaje, kupnje, manjih zamjena – ima tu raznih modela”, rekao je za RTS glavni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Srbije Veljko Odalović.

Prodaja pet nekretnina

Podjela 51 nekretnine se čeka jer imovinsko-pravna pitanja s državama u kojima se one nalaze nisu riješena. Sporni su objekti i zemljište u Adis Abebi, New Delhiju i Moskvi, pri čemu Odalović navodi da je Srbija inzistirala da se Moskva i New Delhi posebno tretiraju zbog reciprociteta. Srbija je na osnovi sporazuma koji su bili potpisani dala određene objekte u Beogradu i jednoj i drugoj strani i sada inzistira na reciprocitetu, odnosno da se uzme u obzir ono što je dala drugima. Za ukupno pet nekretnina – dvije u New Yorku i po jedna u Njemačkoj, Japanu i Švicarskoj, države nasljednice dogovorile su da se one prodaju, a posao prodaje povjeren je jednom američkom agentu za nekretnine. Ni jedna od zemalja nasljednica nije iznijela ponudu kupnje nekog od ovih objekata Veleposlanstva SFRJ, iako je postojala i ta mogućnost. Radi se o objektima koji su velike kvadrature, pa ni za jednu zemlju nasljednicu ne predstavljaju rentabilno trajno rješenje za smještaj diplomatsko-konzularnog predstavništva. •

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer