Published On: Čet, lis 8th, 2020

BiH će nabaviti Remdesivir, jedinu odobrenu terapiju za koronu

Europska komisija je potpisala okvirni ugovor o zajedničkoj nabavi s farmaceutskom kompanijom Gilead za opskrbi do 500.000 doza lijeka Veklury, koji je ustvari ime Remdesivira, lijeka za terapiju oboljelih od bolesti izazvane koronavirusom, COVID-19.

Nijedan lijek se još nije pokazao efikasnim u liječenju od koronavirusa, ali je antivirusni “remdesivir” (Veklury) pomogao nekima oboljelim od COVID-a 19 da se brže oporave, te je Europska komisija u srpnju odobrila “remdesivir” za liječenje od koronavirusa, podsjeća agencija (AP).

U ovoj zajedničkoj nabavci sudjeluje 36 potpisnika Sporazuma o zajedničkoj nabavi, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Sve zemlje sudionice sada mogu izdati svoje narudžbe za izravnu nabavu. “Veklury” je u ovoj fazi jedini lijek s uvjetnim odobrenjem za stavljanje u promet u EU za liječenje pacijenata s COVID-19 kojima je potreban kisik.

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, rekla je:

“Danas osiguravamo pristup Remdesiviru za liječenje do 500.000 pacijenata kojima je to potrebno. U svojim naporima kako bismo osigurali dostupnost sigurne i efikasne terapije protiv COVID-19, ćemo biti predani. Kroz naše zajedničke nabave EU osnažujemo zemlje širom Europe da udruže snage i dobiju pristup vitalnoj opremi i lijekovima. Uvijek smo jači zajedno, a ovo je europska solidarnost u akciji protiv COVID-19.”

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>