Published On: Sri, ožu 5th, 2014

BiH će imati više umirovljenika nego radnika?

Odnos zaposlenih i umirovljenika u Bosni i Hercegovini prijeti da do kraja ove godine prijeđe matematički prag, na koji, zbog stalnih negativnih trendova, već godinama upozoravaju stručnjaci i analitičari.
Trenutna stopa zavisnosti (broj osiguranika na broj umirovljenika op.a.) u Federaciji BiH iznosi 1,3, a u Republici Srpskoj 1,2, što je najlošiji omjer u povijesti, piše Dnevni Avaz.
Zvoni na uzbunu
Iako negativne trendove u ovoj oblasti bilježe sve zemlje u Europi, stanje u BiH je, ipak, najlošije, pa čak i ako se usporedi sa zemljama bivše Jugoslavije.
U tom pogledu mnogo bolja od nas je Makedonija, u kojoj je stopa zavisnosti 1,76, a zatim slijedi Srbija s 1,46.
Situacija u RS već odavno zvoni za uzbunu, a prema službenim podacima Fonda mirovinsko-invalidskog osiguranja, u ovom entitetu ima oko 273.000 radnika i 243.000 umirovljenika.
Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste da se za oko 40.000 radnika neredovno ili nikako ne uplaćuju doprinosi te je već sada probijena crvena linija po kojoj jedan radnik radi za jednog umirovljenika.
”Omjer je loš, a od početka ekonomske krize bilježimo drastično pogoršanje. Prije nekoliko godina omjer je bio 1,5 prema 1, a na kraju 2013. stopa zavisnosti je bila 1,14, dok je već sada 1,12”, kaže za “Avaz” Tihomir Joksimović, glasnogovornik Fonda PIO RS.
Upozorenje iz EU
On strahuje da BiH u budućnosti čekaju još veći problemi, a europski dužnosnici nas upozoravaju i na pogubnu populacijsku politiku.
”Mogli bismo doći u situaciju da nemamo koga više ni da zaposlimo”, dodao je Joksimović.
Efikasnije kontrole
Situaciju dodatno otežava i činjenica da većina onih koji uplaćuju doprinose, radnike prijavljuju na najnižu osnovicu.
”Stanje jeste neizdrživo, ali sustav neće propasti. Mora se na sve načine raditi na zapošljavanju i pritisnuti organe zadužene za kontrolu i efikasnu naplatu”, dodao je Joksimović.
 
Avaz.ba