Published On: Ned, ruj. 16th, 2018

BiH bi uskoro mogla legalizirati canabis. Čeka se da se odseli još kojih stotinu tisuća iz Hercegovine pa će valjda onda…

Iako legalizacija canabisa, a posebice ulja marihuane, još izaziva kontraverze u službenoj medicini, BiH bi, uz strogu kontrolu, uskoro mogla građanima oboljelim od teških malignih bolesti, epilepsije ili multiple skleroze omogućiti liječenje tim preparatima – kazala je za ATV Bilsena Šahman, članica UO Komore magistara farmacije FBiH.

Taj posao mnogima bi značio opstanak  u BIH. No netko se proglasio nadležnim stopirati taj proces koji se u RH i Makedoniji već legalizirao.

 

Tko je nadležan?

U BiH je još 2016. godine formirana stručna skupina za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, nažalost, nije se napravio veliki pomak. – Nažalost, kako sve kod nas kasni, kasni i to. Sramota me je reći kako smo prije četiri godine imali kongres farmaceuta na kojem se okupilo 1500 farmaceuta iz zemalja regije.

Tada smo pokrenuli inicijativu, ali, kao i sve, kod nas je i to naišlo na problem. Moram naglasiti kako su na kongresu bili kolege iz Makedonije koji do tada nisu ni čuli za taj postupak. Godinu dana nakon toga su nam se javili kako je proces legalizacije kod njih završen i da kanabis u različitim oblicima već imaju u ljekarnama.

Kod nas, nažalost, sve ide teško, pa i ovo – kazala je Šahman. Prema njezinim riječima, u ime Federalne komore farmaceuta dali su jednu inicijativu, poslali su je prema Ministarstvu civilnih poslova BiH jer je ono nadležno s obzirom na to da na razini države nemamo ministarstvo zdravstva. Ministarstvo civilnih poslova formiralo je stručnu skupinu od 17 članova.

Sada se postavlja pitanje otkud pravo komori ili ministarstvima države baviti se pitanjima koja su u isključivoj nadležnosti kantona ili pak RS-a

U toj skupini bili su farmaceuti iz Komore, lječnici, neuropsihijatri, naravno, tu su bili predstavnici iz federalnog MUP-a, MUP-a RS-a i pravnici. Sastanak se održao 30. prosinca 2015. Nakon toga sve je stalo, dugo se nije ništa radilo. Ministarstvo civilnih poslova dalo je zakonski okvir kako se to može riješiti i kasnije je to prebačeno na Ministarstvo sigurnosti jer je ono nadležno za droge. Međutim medicinska marihuana nije droga. Ona je lijek. Kao što bi većina druhih ljekova, u nekontroliranoj konzumaciji postali droge. Primjerice xanaxi, heptanoni , mnogi drugi antidepresivi itd.

Tu smo održali dva sastanka te, kada smo bili skoro do rješenja, počela su se javljati razna negodovanja. – Mi smo u ime Komore imali sastanak i odlučili smo kako ćemo dati odluku i poslati je skupini sa zahtjevom da se očituju jesu li za, a ako nisu, da navedu zbog čega. Tada želim izići s imenima ko su ljudi koji to opstruiraju. Mi smo za, struka je za i treba reći tko je protiv – istaknula je Šahman.

Prema njezinim riječima, građani su, izgleda, bolje informirani nego struka jer imamo slučajeve doktora koji se protive ovakvom obliku liječenja. – Čula sam se s jednom pacijenticom koja boluje od multiple skleroze, koja mi je rekla da je doslovno natjerala svoju doktoricu da joj napiše da ona koristi kanabis. Doktorica je odbila, ali je pacijentica insistirala da napiše jer je njoj od kanabisa bolje – kazala je Šahman.

Potvrđena djelotvornost

Medicinska primjena marihuane poznata je u svijetu već dulje kao pomoćno sredstvo za neutraliziranje mučnine i povraćanja kod pacijenata koji boluju od karcinoma i nalaze se na kemoterapiji, za smanjenje očnoga tlaka kod glaukoma, kod side, padavice, multiple skleroze, hroničnih bolova, migrene, reumatske bolesti, svrbeži i atipičnoga dermatitisa, depresije i dr.

Što čekaju kantonalne vlade?

Vlade kantona u Hercegovini koja je kao stvorena za uzgoj medicinske marihuane još nisu niti krenule preko svojih ministarstava u otvaranje nadziranih hektara zemlje na kojima bi se pod policijskim nadzorom uzgajala medicinska marihuana. I dok bolesnici i u Hercegovini pokušavaju na crnom tržištu doći do sirovine za proizvodnju ulja zaplijenjenje količine se uništavaju. Hercegovina je istovremeno puna destilerija, i nejasno je je li stvar u nesposobnosti naših Vlada , njihovoj neinventivnsoti ili su jednostavno samo indolentni i nezainteresirani, niti su uopće razmišljali o tome.

Ovih dana čujemo kako će zaustaviti iseljavanje. Svašta čujemo.

Je li moguće da određeni centri u Sarajevu odgađaju ovaj proces svjesni činjenice da bi ovaj posao u Hercegovini mogao donijeti milijune uzgajivačima?

Kako se organiziraju plaže marihuane za medicinske potrebe?

Kanton ili nadležna institucija uređuje zemljište koje se potom parcelizira na male parcele , koje se potom, na osnovu socijalnih kriterija dodjeljjuju u koncesiju. Uzgajivač sve što uzgaja čini pod kamerama i policijskim nadzorom. U doba berbe pod policijskim nadzorom sirovina se bere i odnosi u destileriju. Potom se pečati i prodaje u ljekarne. Dakle posao nije zanimljiv velikim ulagačima. Isključivo bi donosio dobit socijalnoj kategoriji društva.

Pošalji ovaj članak prijateljima: