Published On: Pon, pro 8th, 2014

BIH BI MOGLA ISKOPIRATI SRPSKI ZAKON: Srbija bi mladima zabranila vožnju od 11 navečer do 6 ujutro

Ministar unutarnjih poslova Srbije dr Nebojša Stefanović rekao je za Tanjug da će predložitiu  izmjenama Zakona o sigurnosti prometa da novi mladi  vozači ne mogu upravljati vozilima od 23.00 sata do 06:00 sati ujutro.
Ministar je rekao da je pored kontrole prometne policije potrebno pooštravanje zakonskih mjera kako bi spasili životi sudionika u prometu.

Potpredsjednica vlade i ministarska prometa Zorana Mihajlović izrazila je večeras očekivanje na će na sjednici Vlade biti odlučeno da bar izmjene Nacrta zakona o prometu koje se tiču ​​mladih vozaca budu donijete po hitnom postupku i da počnu vrijedi od 1. siječnja.

Mladim vozačima bit će, izmedu ostalog, zabranjeno da do 21. godine voze automobile jače od 76 konjskih snaga. Očekujem od MUP-a da Nacrt zakona o prometu pregleda i da zajednički na sjednici Vlade odlučimo da bar izmjene koje se tiču ​​mladih vozača, budu donijete po hitnom postupku, rekla je za RTS ministrica Zorana Mihajlović.

Prometna nesreća u kojoj su u subotu noć tri mladića poginula, pokazuje da se stanje ne mijenja i da hitno morada  se reagira, rekla je ona.

Nacrt zakona o prometu  bit će prosleđen Ministarstvu unutarnjih poslova, a Mihajlović vjeruje i da će početi vrijediti od 1. siječnja sljedeće godine.

“Ocekujem od MUP-a da izmjene pogleda i mišljenja i da zajednicki na sjednici Vlade odlučimo da bar te izmjene koje se tiču ​​mladih života, mladih vozača, budu po hitnom postupku, jer je to pitanje života”, rekla je Mihajlović.

Prema njezinim riječima, nema radne skupine MUP-a ili radne skupine Ministarstva prometa, “mi smo jedna Vlada, praktično jedna radna skupina”.

“Ja ću ih zamoliti i razgovarati s premijerom i sa ministrima da bar taj dio oko mladih vozaca ide po hitnom postupku, a da sve ovo što jeste opsežna izmjena i dopuna Zakona o prometu ide malo kasnije, jer to zaista mora biti u javnoj raspravi “, navela je ministrica.

Kada je riječ o ograničenju snage motora koji bi vozili mladi, ona je rekla:

“Svakako da ćemo traziti od MUP-a da nam objasni zasto možda to ne bi bilo u zakonu, ali ja ne vidim razlog da ne ucinimo sve da mladi vozači, prije svega, ne ginu”.

Mihajlović je naglasila da su “siguran auto, siguran vozač i siguran put – tri faktora jednako vazna, nijedan faktor nije manje važan. Prema tome, upravljači puteva i te kako će imati povećane kazne novim izmjenama i dopunama zakona, ali vozac mora biti educiran “.

Povodom polemika o dijelu nacrta zakona, prema kojem će novinari biti kažnjavani za predstavljanje i promoviranje nepropisnog ponašanja u prometu, Mihajlović je rekla da je “to prijedlog radne skupine da mora nesto da se učini u onom dijelu koji se zove medijska politika i mi tu od medija ocekujemo prijedloge, ne samo kritiku “.

“Svi mediji su bili pozvani, predstavnik UNS-a je bio u radnoj skupini i oni smatraju da je to cenzura medija. Ja sam rekla – slobodno, izvolite popraviti taj član u onom smislu gdje treba. Ali važno je da ako postoji reklama, informativni program, gdje god se pojavljuje nešto što je protiv Zakona o sigurnosti prometa, i kada vidimo nasilničku vožnju – zašto da ne stoji prije toga da tu ima scena nasilničke vožnje ili scena koje ugrožavaju sigurnost prometa “, navela je Mihajlović.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare