Published On: Čet, tra 1st, 2021

Bidenova administracija počela pomagati Palestince

SAD su počele nečujno povećavati pomoć Palestincima, nakon što im je prošli američki predsjednik Donald Trump ukinuo podršku.

Otkako je stupila na dužnost uz obećanje da će odbaciti mnoge Trumpove odluke o Izraelcima i Palestincima, administracija predsjednika Joea Bidena pripremila je gotovo 100 milijuna dolara pomoći Palestincima, obavijestivši javnost o njenom malom dijelu.

Administracija je prošlog tjedna objavila da daje 15 milijuna dolara ranjivim palestinskim zajednicama na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Dan kasnije, vlada u Washingtonu je obavijestila Kongres, ali ne i javnost, da će dati 75 milijuna dolara Palestincima kao vid podrške ekonomiji.

Za sada nije poznato da li u tih 75 milijuna dolara spada i 15 milijuna namijenjenih borbi protiv korona virusa.

Plan za pomoć Palestincima predstavlja veliki zaokret u odnosu na pristup tijekom četiri godine Trumpovog mandata.

Bidenova administracija ne krije svoje uvjerenje da je Trumpov pristup, koji je znatno udaljio Palestince od SAD-a, smanjio izglede za mir na Bliskom istoku.

Djeluje da nova američka pomoć ima za cilj da ohrabri Palestince da se vrate pregovorima sa Izraelom, iako nema nagovještaja da će imati takav efekat, a nepoznanica je i odgovor jevrejske države.

Dnevnik.ba