Published On: Sri, kol 24th, 2016

Biden: Trumpa ne treba shvaćati ozbiljno, SAD će braniti baltičke zemlje od Rusije

AMERIČKI potpredsjednik Joe Biden poručio je baltičkim državama da će SAD poštivati obećanje NATO-a da će ih štititi i naglasio da izjave republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa da to možda neće biti tako ne treba shvaćati ozbiljno.

Bidenov posjet Baltiku odigrava se u vrijeme pojačanih napetosti u regiji zbog Rusije, a Trump je nagovijestio da, postane li predsjednikom, možda neće poštivati obećanje NATO-a da će automatski braniti sve svoje članice.

“Želim da bude posve jasno svima u baltičkim državama: mi, Sjedinjene Američke Države, prisegnuli smo svojom čašću… Povelji NATO-a i članku 5”, rekao je Biden u glavom gradu Latvije.

Biden je odbacio Trumpove izjave s tim u vezi i istaknuo da su obje najveće američke političke stranke premoćno predane NATO-u.

“To što povremeno čujete nešto od predsjedničkog kandidata u drugoj stranci, nije… nešto što bi trebalo shvaćati ozbiljno”, rekao je.

Čelnici NATO-a dogovorili su u srpnju da će rasporediti vojne snage u baltičkim državama i istočnoj Poljskoj te povećati zračne i pomorske ophodnje kako bi ulili sigurnost saveznicima u regiji zabrinutima zbog ruske prijetnje.

Biden u srijedu putuje u Tursku gdje će se sastati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i premijerom Binalijem Yildirimom, a nakon toga će posjetiti Švedsku gdje će glavna tema razgovora biti migrantska kriza.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>