BIDEN: ”SAD moraju štititi svijet od neliberalnih zemalja poput Rusije”

”Predsjednik Donald Trump drži saveznike Washingtona na pristojnoj udaljenosti, ali se prema autokratu Vladimiru Putinu odnosi s divljenjem”, napisao je u članku za The New York Times bivši američki potpredsjednik Joe Biden. Istovremeno bi, po njegovom mišljenju, bez Amerike, koja djeluje kao ”brana svjetske demokracije”, Moskva poduzela agresivnije korake u ukidanju međunarodnog poretka.

Bivši američki potpredsjednik Joe Biden je u članku za The New York Times naveo ”kako je u više od 45 godina iskustva u području međunarodnih odnosa spoznao jednu jednostavnu istinu – američku sposobnost da vodi svijet, koja ne ovisi samo o njezinoj snazi, nego o snazi njezina primjera”.

Prema njegovim riječima, ”američka demokracija se temelji na uvjerenju da svi muškarci, žene i djeca imaju jednaka prava na slobodu i dostojanstvo”.

“Iako Sjedinjene Američke Države još uvijek nisu idealne, nikada nismo odustali od borbe da se približimo idealima navedenim u našim temeljnim dokumentima”, piše Biden.

”Amerika stalno pokušava živjeti u skladu s njezinim vrijednostima, što je njezina velika moć, koja je generacijama privlačila sanjare i time smo obogatili stanovništvo zemlje”, napisao je Biden.

“Druge zemlje svijeta slijede naš primjer, jer znaju da Amerika ne samo da štiti vlastite interese, nego i nastoji promicati težnje svih ljudi”, rekao je Biden.

”To je donedavno bila osnova američke vanjske politike. Međutim, sada svijet promatra promjene. Predsjednik Trump ne odaje dužno poštovanje prema dugogodišnjim američkim saveznicima, primjerice Njemačkoj, dok izražava divljenje prema autokratima poput Vladimira Putina, koji pokušava oslabiti demokratske institucije. Umjesto izgradnje vanjske politike na temelju slobode i demokracije, što nadahnjuje zemlje da se okupljaju oko nas, sadašnja Bijela kuća međunarodne odnose gleda kao natjecanje”, naglašava bivši potpredsjednik.

Po njegovu mišljenju, ”demokratske vrijednosti u svijetu ugrožavaju populisti koji potkopavaju povjerenje u demokratske institucije, kao i one svjetske vođe koji pokušavaju jačati njihovu vlast pokretanjem napada na civilno društvo i ograničavanjem prava običnih građana”.

”Danas si svijet ne može priuštiti da Ameriku pusti da padne natrag u netoleranciju i antiliberalizam”, napisao je Joe Biden.

Vraćanje američkih demokratskih vrijednosti u središte naše vanjske politike uopće ne znači da moramo nametati naša načela inozemstvu ili odbiti razgovarati sa zemljama čija se politika protivi tim načelima. Uvijek će postojati situacije kada ćemo zbog američke sigurnosti morati raditi s onima koje smatramo neugodnim ljudima. No, čak i kad budemo prisiljeni napraviti ovaj teški izbor, nikada ne bismo smjeli zaboraviti tko smo i kakvoj budućnosti težimo”, piše bivši potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

”Obnova američkih vrijednosti – uključivosti, tolerancije, slobode govora, slobode medija i poštovanja vladavine prava – mora se početi braniti unutar zemlje. Ako su to demokratska načela koja želimo vidjeti u svijetu, onda Amerika treba biti primjer”, rekao je Biden.

”Vanjska politika koja se temelji na američkim vrijednostima trebala bi biti usmjerena protiv inozemnih vlasti koje su zadovoljne očitim američkim  povlačenjem s liderskog položaja i koje to vide kao priliku da povećaju svoj utjecaj”, nastavlja Biden.

”Bez Sjedinjenih Američkih Država, koje djeluju kao brana svjetske demokracije, neliberalne zemlje poput Rusije, poduzimat će sve agresivnije korake kako bi omele međunarodni poredak, zastrašivat će svoje susjede i vratiti nas u sve podjeljeniji svijet”, rekao je bivši potpredsjednik.

Prema njegovim riječima, ”međunarodna zajednica još uvijek treba demokratsku Ameriku da djeluje kao lider”.

“Nemoguće je prepoznati Amerikance po njihovom izgledu ili njihovom podrijetlu. Može ih se definirati samo po našim demokratskim vrijednostima. A ako izgubimo iz vida naše ponašanju kod kuće ili u inozemstvu, mi ćemo ugroziti poštovanje koje su Sjedinjene Američke Države imale kao najveća zemlja na svijetu”, sažima u članku za The New York Times, bivši američki potpredsjednik Joe Biden.

more recommended stories