Published On: Čet, sij 7th, 2021

BIDEN: Ovo je napad bez presedana, pozivam Trumpa da se odmah obrati na nacionalnoj televiziji

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden oglasio se povodom situacije u Wasingtonu.

– Ovo je napad bez presedana. Ovo je napad na čitavu slobodu Amerike. Ovo je napad na vladavinu prava. Nama na najsvetije u Americi. Da budem jasan, ove scene kaosa na Kapitolu ne predstavljaju ono što smo mi. Ovo je mali broj ekstremista. Ovo je nered, ovo je kaos – kazao je.

Ovo mora stati odmah. Pozivam odmah da se povuku i da omoguće demokraciji da ide dalje.

Predsjedničke riječi nešto znače, kazao je Biden.

– Pozivam predsjednika Trumpa da se pojavi odmah na nacionalnoj televiziji, da ispuni svoju prisegu i da zaustavi ovo. Ući u Kapitol, razbijati prozore, da ulaze u Senat, u Zastupnički dom – rekao je Biden.

Novi predsjednik SAD je rekao da je ovo nečuveno.

– Da ulaze u Senat, u Zastupnički dom to nije demokratski. Ovo gleda cijeli svijet kao što gledaju mnogi Amerikanci. Ja sam šokiran i tužan sam što je naša nacija došla u ovakvo stanje. SAD je puno toga izdržala i u ratu i mi ćemo sada sve svladati i u naredne četiri godine moramo biti usmjereni na ponovno uspotavljanje demokracije vladavine prava. A ne da inspirira nered i kaos, rekao je Biden.

Ponovio je da ove događaje gleda cijeli svijet.

– Ljudi, ovo gleda cijeli svijet dva i pol stoljeća mi smo narod koji je u potrazi za jednim savršenijim savezom. Jednostavno smo gledali na ovo kao zajedničko dobro. Gledajući ovo što se događa na Capitolu, sjećam se riječi Linckolna, a njegov rad je danas prekinut pobunom. Put treba da je miran – dodao je Biden.

Na kraju je pozvao Trumpa da izađe u javnost i zaustavi nemire.

– Poštovanje je put demokracije. Ovo danas što smo vidjeli mora stati. Ovo su SAD, nikada nije bilo ništa što nismo uspjeli uraditi, ako nismo uradili skupa. Predsjedniče Trump pojavite se, izađite u javnost. Neka Bog sačuva sve naše vojnike. Hvala vam svima, rekao je Biden./HMS/