Published On: Pet, ožu 18th, 2022

Biden otkriva detalje paketa pomoći Ukrajini od milijardu dolara

Američki predsjednik Joe Biden najavio je dodatnih 800 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini koju finansiraju poreski obveznici, dodajući 200 miliona dolara obećanih ovoj državi u subotu.

Među vojnim artiklima koji su obećani američkom savezniku u srijedu su 9.000 protivoklopnih sistema, 7.000 malokalibarskog oružja, 800 protivvazdušnih projektila, 20 miliona komada municije, panciri i dronovi. Biden je objavio detalje samo nekoliko sati nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski putem video veze uputio emotivni apel američkom Kongresu za vojnu pomoć.

Paket predstavlja „direktan transfer opreme iz našeg Ministarstva odbrane ukrajinskoj vojsci kako bi im se pomoglo u borbi protiv ove invazije“, izjavio je predsjednik, dodajući da će SAD takođe pomoći Kijevu da nabavi „dodatne protivvazdušne raketne sisteme većeg dometa.”

Međutim, Biden nije ukazao na bilo kakve promjene u stavu SAD o slanju poljskih aviona MiG-29 u Ukrajinu ili nametanju zone zabrane letova iznad zapadne Ukrajine. SAD i njihovi saveznici u NATO su više puta odbacivali pozive Zelenskog da uvedu zonu zabrane letova nad njegovom zemljom, upozoravajući da bi to moglo dovesti do direktne konfrontacije sa Rusijom.

Biden je insistirao da veliki paket pomoći neće biti posljednji, rekavši da se radi o „slobodi“ i „pravu ukrajinskog naroda da određuje sopstvenu budućnost“.

Biden je pohvalio Zelenskog nakon govora održanog pred Kongresom u srijedu ujutro, u kojem je više puta tražio zonu zabrane letova i pozvao američkog predsjednika da bude „lider svijeta“.

Američki lider nazvao je nastup Zelenskog „ubjedljivim“, obećavši da Ukrajina „nikada neće biti pobjeda ruskog predsjednika Vladimira Putina bez obzira na napredak na bojnom polju“.

guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments