Biden o Afganistanu: Neću ponavljati greške iz prošlosti

Nakon što se vratio s godišnjeg odmora u Washington američki predsjednik Joe Biden, čija je odluka o povlačenju vojnih snaga iz Afganistana nakon 20 godina naišla na velike kritike, obratio se naciji.

Kazao je da potpuno stoji iza svoje odluke o povlačenju iz Afganistana jer američki vojnici ne bi trebali boriti se i ginuti u ratu u kojem se Afganistanci sami ne žele boriti.

Sinoćnje obraćanje javnosti iz Bijele kuće prva je Bidenova izjava o talibanskom preuzimanju vlasti u Afganistanu.

O Afganistanu je posljednji put govorio prošlog utorka kad je branio svoju odluku da povuče vojnike iz Afganistana i uzdao se u to da tamošnja vojska ima snage obraniti se od talibana.

Ali umjesto urednog povlačenja, za koje je postojala podrška javnosti, cijeli se proces pretvorio u ponižavajući američki debakl.

Biden je kazao da čvrsto stoji iza odluke o povlačenju američkih vojnika bez obzira što su talibani u svega nekoliko dana srušili afganistansku vladu i preuzeli kontrolu nad zemljom.

Naglasio je da ne želi ponoviti pogreške iz prošlosti i ostati u ratu koji nije u američkom interesu.

Ako se afganistanske snage ne žele braniti, nema šanse da bi još jedna ili više godina američkog angažmana urodila bilo kakvom razlikom, rekao je.

Dodao je da američke snage ne bi trebale boriti se i ginuti u ratu u kojem se Afganistanci sami ne žele boriti. Afganistanski politički lideri digli su ruke i pobjegli iz zemlje, a vojska se odbila boriti, kazao je.

Ponovno ću upitati one koji smatraju da smo trebali ostati u Afganistanu, koliko još generacija američkih kćeri i sinova biste željeli da pošaljem da se bore u afganistanskome civilnom ratu? U kojem se afganistanske snage ne žele boriti. Koliko bismo američkih života trebali žrtvovati, koliko nam nadgrobnih spomenika još treba na nacionalnom groblju Arlington? Bit ću vrlo jasan u svom odgovoru – neću ponavljati pogreške koje smo radili u prošlosti, izjavio je Joe Biden, američki predsjednik.

Priznao je, međutim, da je afganistanska vlada pala brže nego što su Amerikanci očekivali. Otkrio je i da je afganistanski predsjednik Ašraf Gani odbio sudjelovati u pokušaju pronalaska diplomatskog rješenja.

Dodao je i da scene iz Kabula, gdje vlada kaos na aerodromu, izazivaju “grč u želucu”.

U predstojećim danima američka će vojska evakuirati tisuće američkih građana iz Afganistana, izjavio je Biden i najavio da će SAD nastaviti podržavati siguran izlazak iz zemlje svih njihovih domaćih saveznika, prenosi HRT.

Talibanima je obećao brz i žestok odgovor napadnu li “naše ljude”.