Published On: Uto, ruj 21st, 2021

Biden nakon dvadeset godina “nemilosrdnih ratova” obećao doba “nemilosrdne diplomacije”

Američki predsjednik Joe Biden branio je kaotično američko povlačenje iz Afganistana u govoru u UN-u, obrazlažući kako je nužno da se fokus američke politike okrene s antidemokratskih sustava i usredotoči na globalne izazove; pandemiju Covida-19 i klimatske promjene.

Završili smo dvadeset godina sukoba u Afganistanu i doba nemilosrdnog rata, otvaramo novo doba nemilosrdne diplomacije, rekao je Biden nastupivši prvi put kao predsjednik na Općoj skupštini UN-a.

Suočavajući se s kritikama zbog povlačenja iz Afganistana, Biden je obećao braniti američke nacionalne interese, no rekao da “misija mora biti jasna i ostvariva”, a da se američka vojska “ne smije koristiti kao odgovor na svaki problem koji vidimo u svijetu”.

Biden se nada da će iznijeti uvjerljiv dokaz da Sjedinjene Države ostaju pouzdan saveznik svojim partnerima širom svijeta nakon godina politike “America First” koju je vodio njegov republikanski prethodnik Donald Trump.

Biden je rekao da se svijet suočava s odlučujućim desetljećem i da će rješavanje različitih izazova “ovisiti o našoj sposobnosti da prepoznamo da smo dio zajedničkog čovječanstva”.

Rekao je da “umjesto da se i dalje borimo u ratovima iz prošlosti, uprimo pogled” u izazove poput globalne pandemije, rješavanja klimatskih promjena, kibernetičkih prijetnji i upravljanja promjenom “globalne dinamike moći”.

guest
nije obvezno
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x