Published On: Čet, lip 10th, 2021

Biden i Putin će se sastati u vili iz 18. stoljeća

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin planiraju se 16. lipnja susresti na samitu u švicarskoj vili iz 18. stoljeća, s pogledom na Ženevsko jezero, što je smirujući ambijent za ono što bi mogli biti usijani pregovori.

Gorke svađe zbog miješanja u izbore, kibernetički napadi, ljudska prava i Ukrajina pitanja su koja vise nad njihovim prvim sastankom uživo otkad je Biden 20. siječnja preuzeo ured.

Strateška nuklearna stabilnost i regionalni sukobi bit će na stolu. Biden, koji bi u srijedu trebao doći u Britaniju na početku svoga prvog inozemnog puta na poziciji predsjednika, rekao je da će pritisnuti Putina da poštuje ljudska prava.

Putin je rekao prošli petak da očekuje da se pregovori održe u pozitivnoj atmosferi, iako ne očekuje pomak.

Rekao je da su optužbe da ruski hakeri stoje iza kibernetičkog napada koji je zaustavio proizvodnju mesa u Sjevernoj Americi i Australiji pokušaj da se izazove politička svađa uoči samita, izvijestila je novinska agencija Interfax.

“Unatoč “destruktivnoj buci” obiju strana, postoji obostrani cilj da se odnos dovede na predvidljiviju i stabilniju razinu”, rekao je Robert Legvold, profesor emeritus na sveučilištu Colombia i stručnjak za ruska pitanja.

“S vremenom su ženevski samiti postali ključni za taj odnos”, rekao je novinarima u glavnom gradu Švicarske u srijedu.

“A što se tiče toga da se uistinu poradi na važnim područjima suradnje, strateške kontrole nuklearnog oružja, veći dio ovih pregovora se također odvijao u Ženevi.”

Diplomatski izvori očekuju potvrdu mjesta održavanja samita kasnije u srijedu ili četvrtak. Švicarska policija i vojska zatvorile su dva parka koja okružuju Villu La Grange te su stavili barikade i bodljikavu žicu.

Neutralna Švicarska, koja se nije pridružila sankcijama zapadnih država protiv Rusije kad je 2014. godine anektirala Krim od Ukrajine, lobirala je za to da se samit moćnih zemalja održi u ovoj alpskoj zemlji prvi put u nekoliko desetljeća.

U eri Hladnog rata, američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski čelnik Mihail Gorbačov održali su svoj prvi samit u Ženevi u studenom 1985. godine te su se dogovorili da smanje svoje nuklearne arsenale.

U Ženevi 2009. godine američka državna tajnica Hillary Clinton dala je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu žutu kutiju u kojoj se nalazio crveni “reset” gumb koji je simbolizirao poboljšane odnose pod administracijom predsjednika Baracka Obame. No riječ “reset” je krivo interpretirana u rusku riječ za “prekomjerno punjenje”, što je dovelo do neugodne situacije.

Američki državni tajnik Antony Blinken i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov bit će u pratnji Bidena i Putina.

Klasična vila smještena je u parku uz lijevu obalu jezera. Prošaran stablima sekvoje, grmovima ruža i drevnim fontanama, park nudi prekrasan pogled na Ženevsko jezero i jedrilice.

Biden u rasporedu također ima razgovor sa švicarskim predsjednikom Guyom Parmelinom.

Švicarska je predstavljala američke interese u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine, često olakšavajući transfer zatvorenika između dvije neprijateljske zemlje. Problemi poreza vjerojatno će biti dio razgovora, nakon što je Biden u travnju Švicarsku nazvao “fiskalnim rajem.”/HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x