Published On: Ned, lis 11th, 2020

“Biće teško napraviti lijekove”: Srpska znanstvenica objavila zašto je Covid tako opasan i odakle je potekao

Isidora Stanković, srpska znanstvenica, doktorant biomedicinskih znanosti koja radi i školuje se u SAD, objavila je na svom Facebooku rezultate važnog znanstvenog otkrića! Riječ je o istraživanju koj je pokazalo kako korona virus napada naš organizam, a Stankovićeva je poručila i nešto što vam se uopće neće dopasti: kaže da će biti vrlo teško napraviti lijekove za ovaj virus, te da ćemo morati da se naviknemo na maske i distancu!

Ona ističe i još jednu važnu stvar – ovaj virus, kaže, nije mogao nastati u laboratoriji, a evo njene objave u cjelosti:

“Upravo izašao (po mom mišljenju) najznačajniji rad koji nam objašnjava kako COVID-19 efektivno inficira čovjeka. Rezultati su nevjerovatni:

Primarni način kako naš imuni sistem detektira strano tijelo su proteini interferoni. Kada virus inficira naš organizam, interferoni se stvaraju i poput policajca signaliziraju našem imunom sistemu da aktivira ostale obrambene mehanizme. Istraživanja su pokazala da najteže slučajeve korona virusa karakterizira potpuni gubitak interferona i otud nemogućnost imunog sistema da reagira.

Proteini su osnovna jedinica naših ćelija – svi proteini u našem organizmu (pa i interferoni) nastaju od našeg RNK koji nastaje konverzijom našeg DNK. Virusi odavno napadaju naš RNK tijekom infekcije na razne načine: poliovirusi sprečavaju translaciju našeg RNK u proteine, citomegalovirusi sprečavaju prenos naših proteina kroz ćelije, virus gripa (influenza) sprječava ključne modifikacije RNK. Sve ove virusne strategije su poznate i za njih postoje manje-više uspješne terapije koje targetiraju ove funkcije.

Po čemu se COVID-19 razlikuje? Pa, za razliku od ostalih, koji imaju jedan način na koji targetiraju stvaranje proteina…COVID ima 3 načina da istovremeno uništi naše proteine, tj. u ovom slučaju naše interferone. Ovo istraživanje s Caltech-a pokazuje da COVID19 sprječava sintezu interferona, policajaca našeg imunog sistema, tako što sprječava i modifikacije RNK i translaciju RNK u proteine i prijenos proteina kroz stanice ISTOVREMENO. Ovo rezultira gubitkom interferona i na kraju doprinosi tome da naš imuni sistem ne zna da je virus u organizmu i ne može odgovoriti.


Šta ovo prosto znači? Laički rečeno, većina virusa targetira naš imuni sistem strategijom A, B ili C (na slici), što olakšava pravljenje terapija protiv njih – COVID-19 koristi sve 3 strategije istovremeno, zbog čega će pravljenje antivirusnih lijekova za prevenciju infekcije biti jako otežano (skoro nemoguće?). Kao neko tko izučava RNK, ovo je potpuno fascinatno otkriće…nisam skoro vidjela pametniji virus. Ovo i apsolutno dokazuje da je virus produkt evolucije, a ne ‘napravljen u laboratoriji’ – nikakva tehnologija za RNK modificiranje ne bi mogla proizvesti ova 3 rezultata istovremeno.

P.S: Šta ovo znači br. 2: Naviknite se na maske i distancu”, objavila je ona na svom Facebooku.

(MONDO)