Published On: Sub, ožu 29th, 2014

Bh. političari točno znaju šta trebaju činiti

Tijekom proteklih godina već je bilo “novih pristupa” prema BiH, a sa strane EU mi ne znamo šta više da radimo da bh. političare potaknemo da krenu naprijed i donesu neke odluke, izjavila je Agenciji Fena zastupnica u Europskom parlamentu iz Nizozemske, članica grupacije “Zeleni” Marije Cornelissen, upitana za komentar najave novog pristupa EU prema Bosni i Hercegovini.

Ona je ovaj tjedan boravila u BiH kao članica Delegacije Europskog parlamenta na interparlamentarnim razgovorima Europski parlament – Parlamentarna skupština BiH.

”Pokušavali smo ultimatumima, zatim “mrkvom” ponuditi nešto, pokušavali smo zamrzavanjem dijela IPA sredstava jer nije bilo državnih agencija koje bi bile u mogućnosti da koriste ovaj novac za građane BiH. Mislim da bismo možda trebali neko vrijeme prestati s “novim pristupima”, kazala je.

Naglasila je da bh. političari točno znaju šta trebaju činiti: uspostaviti mehanizam koordinacije, uspostaviti državne agencije koje će biti u mogućnosti koristiti IPA sredstva, usvojiti potrebno zakonodavstvo.

”Znači da vidimo kako će to raditi, usmjesto da razvijamo nove pristupe”, zaključila je Cornelissen.