Published On: Sub, stu 8th, 2014

Bh. parlamentarcima već rezerviraju hotele!

Iako u ovom trenutku nije poznato tko će sve sjediti u klupama novog saziva Parlamentarne skupštine BiH, kao ni broj zastupnika i delegata koji će koristiti financijske pogodnosti odvojenog života, nadležne službe ovog vrhovnog zakonodavnog tijela već rezerviraju hotele po Sarajevu za smještaj parlamentaraca.

Naime, u najnovijem “Službenom glasniku BiH”, broj 85, objavljen je javni natječaj za odabir hotela u kojima će noćiti parlamentarci koji na sjednice u Sarajevo budu dolazili iz “udaljenih” mjesta, pišu Nezavisne novine. Cijeli aranžman porezne obveznike u BiH u periodu dvije godine koštat će oko 120.000 KM.

 

Hotelski smještaj

Uzme li se u obzir da sjednice oba doma parlamenta BiH i nisu tako česte (obično dvije Zastupničkog doma i jedna Doma naroda mjesečno), odnosno da broj parlamentaraca koji dolaze iz mjesta udaljenijih od 80 kilometara i nije tako masovan, ovo bi mogao biti još jedan primjer nadaleko poznate rastrošnosti ove institucije.

Iz Tajništva Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH su potvrdili ovaj aranžman. Navode da se usluge hotelskog smještaja isključivo odnose na ovaj vid smještaja u Sarajevu.

“Nabavka usluga hotelskog smještaja za članove Parlamentarne skupštine BiH, kao i ostale nabavke robe, usluga i radova, vrši se procedurom koju propisuje Zakon o javnim nabavkama BiH, i to od donošenja navedenog zakona”, kažu iz tajništva.

Na pitanje od kada se primjenjuje praksa rezerviranja hotela na ovaj način, s obzirom na to da svi parlamentarci primaju naknade za prijevoz, a mnogi i za odvojeni život, odgovaraju da noćenje zastupnika i delagata u Sarajevu nema nikakve veze s naknadom troškova prijevoza za dolazak u Sarajevo.

 

Sve po zakonu

Jedna od nelogičnosti je i rezervacija hotela na nepoznat broj ljudi, i to prije konstituiranja novog saziva Parlamentarne skupštine BiH. No, iz Tajništva odgovaraju da ranije zaključeni okvirni sporazum za nabavku usluga hotelskog smještaja ističe u prosincu.

“Bilo je neophodno pokrenuti postupak za zaključenje novog okvirnog sporazuma”, ističu iz Tajništva te potvrđuju da je planirana cijena za dvije godine 102.564 KM bez PDV-a (oko 120.000 KM).

Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa, koji godinama vrši monitoring rada parlamenta BiH, podsjeća da su početne plaće parlamentaraca oko 4.000 KM, na što se nadovezuju paušal, troškovi smještaja, nekima i odvojenog života i mnoge druge beneficije. Tako dobro plaćeni bh. parlamentarac mjesečno može zaraditi za bh. prilike nepojmljivih 7.500 KM.

“Dakle, sve je po zakonu, sve je utemeljeno, ali uvijek je pitanje koliko su ovakve stvari moralne u situaciji u kojoj je BiH. To je ono na čemu godinama insistiramo, da oni svoje plaće i beneficije treba da prilagode situaciji u BiH”, ističe Ćavar te zaključuje da bh. parlamentarci svjesno ili nesvjesno zaboravljaju da ih plaćaju građani BiH.

NN/Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare