Dok se značajan broj građana BiH odlučuje, zbog loše ekonomske situacije i nedostatka radnih mjesta, na promjenu prebivališta i odlazak u neku drugu zemlju u potrazi za poslom, postoje i obitelji koje su odlučile da se nakon višegodišnjeg života u inozemstvu vrate u BiH, i žive od svog rada.

Jedna od njih je obitelj Savić, koju čine Sonja i Miladin i njihove dvije kćeri, koji su uočili svoju priliku upravo u poljoprivredi i plodnoj Semberiji, te su dugogodišnji posao u inozemstvu u tiskarskoj radionici između četiri zida, zamijenili radom na otvorenom, u selu Zagoni u Bijeljini, rodnom mjestu Miladina.

Opisujući čime se sve bavi na selu i zbog čega se odlučio na ovaj korak Miladin navodi:

“Ovdje možemo da uzgajamo našu hranu, da je pratimo, da znamo što jedemo, što pijemo, s čime se kupamo. Praktično, uspjeli smo da napravimo većinu naših proizvoda, od hrane i pića, preko kozmetike i kemije.”

Obitelj Savić, bavi se uzgojem jagoda, kao i preradom poljoprivrednih kultura, isključivo onih koje sami proizvedu, tako da se u njihovom domaćinstvu mogu pronaći razna ulja, kao npr. ulje lana, kokosovo ulje, ulje od uljane repice, zatim sok od aronije, sok od jagoda i mnogi slični 100% prirodni proizvodi. Za sve navedeno postoje zainteresirani kupci, uglavnom sugrađani, ali ne i osiguran organiziran otkup robe, niti bilo kakva stručna ili financijska podrška.

I dok Miladin svakodnevo, zajedno sa suprugom i dvije maloljetne kćeri radi na imanju, ističe da je za poljoprivrednike bitno da stalno stiču nova znanja i budu informirani.

“Izbacili smo TV iz kuće i onda su nam se vidici otvorili. Kad čovjek nema blokiranu svijest, prave informacije same dolaze. Za čim traga, to dođe do njega”, navodi Savić.

I upravo je do Miladina krajem prošle godine stigla, za njega, izuzetno značajna informacija o Javnom pozivu i Programu „Jačanje integralne poljoprivredne proizvodnje za smanjenje nezaposlenosti i supstituciju uvoza u prerađivačkoj industriji”.

Javni poziv je bio za fizička lica sa područja grada Bijeljina, za podršku u aktivnostima podizanja zasada i proizvodnje crvene paprike, s ciljem smanjenja nezaposlenosti te povećanja konkurentnosti lokalnih poljoprivrednih proizvođača.
Poziv je objavljen  u okviru projekta “Lokalna partnerstva za zapošljavanje” koji financira Europska unija sa četiri milijuna eura, a provodi  Međunarodna organizacija rada.

I upravo je u ovom pozivu Miladin pronašao svoju priliku da sve ono što voli da radi i od čega ima određenu zaradu, može uz pruženu podršku organizirati na način da ima sigurnu zaradu na godišnjoj razini u određenom projektiranom iznosu.

Miladin se prijavljuje na Javni poziv, što ujedno predstavlja i prvu podršku dobivenu od njegovog povratka u zemlju. Kao korisnik programa, između ostalog, prošao je i obuku za plasteničku proizvodnju.

“Nismo bili u proizvodnji povrća, tako da mi je obuka baš koristila, praktično, sve što sam čuo i naučio o uzgoju povrća sad mogu da primijenim. Mi smo prvi put u povrtlarstvu, zadovoljni smo, a očekivanja su standardna, kako je već i procjenjeno od organizatora projekta. Nadamo se da će, ukoliko vremenski uvjeti budu pogodovali, tako i biti”, navodi Miladin

Kako ništa ne bi bilo prepušteno slučaju, kroz projekat je osiguran kvalitetan rasad crvene paprike, adekvatna sredstva zaštite od bolesti nasada, osiguranje nasada od nesreće, gnojivo, sufinanciran sustav za navodnjavanje, te podrška konzultanata poljoprivredne struke u svim fazama uzgoja crvene paprike.

Pored navedenog, možda i najvažnije, za sve korisnike programa osiguran je i siguran plasman robe. Tvrtka iz Bijeljine D.O.O. „Sava Semberija“ obavezala se da će otkupiti svu crvenu papriku koja bude proizvedena u okviru projekta po unaprijed dogovorenoj cijeni.

Dok crvena paprika na gazdinstvima korisnika programa uveliko napreduje, pored obielji Savić, još 42 poljoprivredna proizvođača hrabro su krenula na putovanje prelaska iz nekomercijalnog u komercijalno poljoprivredno gazdinstvo, vjerujući da se na ovaj način uz osiguran siguran plasman poljoprivrednih proizvoda, dodatnih poticaja sa lokalne razine, mogu stvoriti nova radna mjesta u poljoprivredi kao alternativa za radna mjesta u privredi.

Pored značajne materijalne podrške Europske unije kao donatora, kao izuzetno važno za realizaciju čitavog procesa pokazalo se zajedničko djelovanje i koordinacija aktivnosti od strane svih članova lokalnog partnerstva za zapošljavanje zaduženog za ovaj projekat, a koje čine udruženje Centri civilnih inicijativa (CCI), Grad Bijeljina, Zavod za zapošljavanje RS – filijala Bijeljina, “Sava Semberija d.o.o. Bijeljina“, te Ustanova za obrazovanje odraslih “Dositej” iz Bijeljine, piše Depo.ba.