Published On: Sub, pro 11th, 2021

Bh. novinari ispričali iskustva: Tjelesni, verbalni i online napadi

Dokumentarni film “Novinarstvo nije zločin” Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), koji je urađen u suradnji s Misijom OSCE-a u BiH, donosi iskustva napadnutih novinarki i novinara te govori o izazovima s kojima se novinari radeći svoj posao svakodnevno susreću, kao i o nedovoljnom procesuiranju napada na medijske radnike i niskim kaznama počinitelji.

Dokumentarni film “Novinarstvo nije zločin” donosi priče bosanskohercegovačkih novinara, koji su doživljavali tjelesne i verbalne napade, kao i napade na Internetu. Film se bavi i pitanjima zašto se napadi na novinare i medijske radnike ne procesuiraju, zbog čega su sve češće odluke o obustavi istrage i kako na najbolji način zaštititi ovu profesiju. A kada se procesuiraju, kazne su jako niske i često završavaju nepreventivnim disciplinskim mjerama.

Film autorice, novinarke BIRN-a BiH Emine Dizdarević, urađen je uz podršku Misije OSCE-a u BiH. Režiju filma potpisuje Džana Brkanić, produkciju Denis Džidić, a urednik je Semir Mujkić. Film je montirao Elvedin Zorlak. Direktor fotografije na filmu je Mirza Mršo, uz podršku snimatelja Admira Švrakića i tonca Samira Hrkovića. Glazbu na filmu aranžirao je i uradio Adnan Mušanović, dok je za izvedbu zadužena Elma Selimović.

“Želim se zahvaliti svojim kolegama i kolegicama koji su dali svoj udio u filmu i bili hrabri javno govoriti o onome što su doživjeli. Vjerujem da im to nije bilo jednostavno, jer od pravosudnih institucija nemaju baš dobar i zadovoljavajući odgovor, što ih dodatno obeshrabruje. Svojim pristankom da govore za ovaj film, vjerujem da su potaknuli i druge kolege i kolegice da budu uporni i hrabri”, kazala je autorica filma Emina Dizdarević.

Kako je rekla, dokumentarnim filmom pokušava se pronaći način kako smanjiti napade i uznemiravanja novinara, a kako bi se osiguralo kvalitetno i transparentno izvještavanje i bez samocenzure.

Film će televizijsku premijeru doživjeti na N1 u subotu, 11. prosinca u 20:00 sati.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bleda
Bleda
8 mjeseci prije

Možda je ovo i dobro? Al haj ti njima vjeruj…. Sve mošnjačka Imena.

Bleda
Bleda
Šta ti kažeš na ovo?  Bleda
8 mjeseci prije

A bukir nas dotle doveo, da njima ništa ne vjerujemo…

DžafaPatrijot
DžafaPatrijot
8 mjeseci prije

BiH novinarstvo ? ma hajte molim vas…🤣