Published On: Čet, svi 25th, 2017

BH NOGOMET: Tužiteljstvo još istražuje nogomente navike nogometaša FK El-Mudžahidin

I dok NS BiH kažnjava klubove po BIH, nije poznato da je ikada kaznilo Fudbalski klub el Mudžahid, koji se proslavio u borbi na strani antifašizma 90-ih. Dok su druge postrojbe ginule u bratoubilačkom ratu, FK El Mudžahid igrao je nogometa. I širio ljubav. Doduše nije bilo krpenjača ni lopti pa su korištena i neka nedopuštena sredstva. Tužiteljstvo BIH to danas istražuje. Što je jako loše za našu zemlju, jer bi upravo nogometna strast ovih dečkiju mogla kompromitirati Bihać. Točnije njegovu jednu ulicu. Ulicu Rasima Delića. On je bio kapetan momčadi a klub je osnovan uz dopuštenje našeg prvog predsjednika Alije Izetbegovića. Inače, kažu na sudu, da FK El Mudžahid nikada nije dostavio niti jedan izvještaj. O utakmici? Super. Dečki su bili ekološki svjesni. Čuvao se papir.

U selu Maline iznad Mehurića Armija BiH zarobljene Hrvate predala je u ruke FK ELMudžahid koji potom odrubljuje 30 glava. Jer nogomet ne smije patiti.  I ako danas kažeš da su ovi ljudi bili , po svom načinu borbe, i ideologiji, strano tijelo u BIH, jako slični ISIL-u mašinerija većinskog nacionalizma pakuje kako si optužio sve Bošnjake. A što Bošnjaci imaju s njima? I tko od Bošnjaka danas uopće opravdava njihov dolazak u BIH? S druge strane, generalizacija, u suprotnom smjeru, kada Sarajevo govori o zločinima drugih i trećih dnevni je običaj u BIH. BIH se ne miče s mrtve točke. U 2017-oj godini, umjesto dijaloga, i pokušaja odmaka od tema rata, vraćamo se na početak. Đe si bio 92-e? Đe si bio 93-e. A na putu smo ka EU. Aham.

Na suđenju za zločin počinjen u Vozući kod Zavidovića, svjedok Tužiteljstva BiH je kazao da su pripadnici odreda El-Mudžahidin slušali Aliju Izetbegovića i Rasima Delića, prenosi BIRN.

Hamdija Šljuka, nekadašnji referent organa sigurnosti u 35. diviziji Armije Bosne i Hercegovine, rekao je da pripadnici odreda El-Mudžahidin nisu slušali skoro nikoga osim prvog predsjednika BiH Aliju Izetbegovića i zapovjednika Glavnog štaba ABiH Rasima Delića.

Šljuka je kazao da je odred El-Mudžahidin sudjelovao u akciji Proljeće 95, u sklopu koje su se izvodila borbena djelovanja kao priprema za oslobađanje Vozuće, i dodao da su se ta borbena djelovanja izvodila u zoni odgovornosti njegove divizije.

Napomenuo je da je obaviješten da je u sklopu te akcije bilo zarobljenika, među kojima i osoba muslimanske nacionalnosti.

”Pripadnici odreda su predali osobe muslimanske nacionalnosti, ali određeni broj osoba srpske nacionalnosti nisu predali. Ne znam o kojem broju osoba se radilo, spominjao se neki doktor i medicinska sestra među zarobljenim osobama srpske nacionalnosti, pripadnicima Vojske Republike Srpske”, izjavio je Šljuka.

Svi pripadnici ABiH, dodao je, morali su biti upoznati o postupanju sa zarobljenicima.

U akciji Farz 95 za oslobađanje Vozuće, prema svjedoku, sudjelovao i odred El-Mudžahidin. Šljuka je napomenuo da je obaviješten da odred drži jedan broj vojnika VRS-a, te da je dobio zadatak da provjeri je li to točno.

Kako je ispričao, Šljuka je otišao do vojarne gdje je bila spuštena rampa, a jedan od pripadnika odreda držao je pušku dok im je govorio zbog čega je došao. Naveo je da su mu kazali ”da nema glavnog, da ga oni nemaju”, te da mu nisu dozvolili da uđe.

Svjedok Šljuka je rekao da je tako izvijestio te da je o tom izvještaju trebao biti obaviješten organ sigurnosti Trećeg korpusa.

Zapovjednik Trećeg korpusa ABiH Sakib Mahmuljin je optužen da nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika odreda El-Mudžahidin na području Vozuće i Zavidovića, piše BIRN.

Odgovarajući na pitanja Obrane, svjedok je naveo da jedinica El-Mudžahidin nikada nije dostavila nijedan izvještaj.

Na pitanja Mahmuljina, svjedok je rekao da ga nitko nije sprječavao da izvještava o nekom krivičnom djelu.

”Sva saznanja sam provjeravao, ako se utvrdi istinitost toga, informacija je otišla nadležnima”, izjavio je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. lipnja.