Published On: Pet, ruj 13th, 2013

Bh. muslimani među najtolerantnijim muslimanima u svijetu

Ugledni američki Institut Pew objavio je najnovije istraživanje u kojem se navodi da većina muslimana u svijetu snažno odbacuje ekstremizam, javlja Anadolu Agency (AA).

Rezultati istraživanja koje je proveo Institut Pew na temu ekstremizma u islamu, prikupljeni su na osnovu intervjua sa oko 9.000 muslimana u 11 zemalja svijeta.

Prema tom istraživanju, 67 posto muslimana u 11 zemalja svijeta tvrdi da su zabrinuti zbog ekstremizma koji čine pojedini sljedbenici islama i da odbacuju bilo kakav oblik ekstremizma i nasilničkog ponašanja.

Posebno se to, ističu, odnosi na muslimane u Pakistanu, Jordanu, Tunisu, Turskoj i Indoneziji.

Istraživanje Instituta Pew je pokazalo da 57 posto muslimana u svijetu smatra da je Al Qaeda ekstremna organizacija, čije aktivnosti i ideologiju otvoreno treba kritizirati i odbaciti.

Također, oko tri četvrtine muslimana u Pakistanu, Indoneziji, Nigeriji i Tunisu su istakli da se samoubilački napadi i ostali oblici nasilja ne mogu ničim opravdati, a pogotovo tobožnjom borbom za islamske vrijednosti.

Istraživanje Instituta Pew, a koje procjenjuje otvorenost i tolerantnost muslimanskih zajednica, pokazalo je kako su muslimani u Bosni i Hercegovini među najtolerantnijim muslimanima u svijetu.

Spomenuto istraživanje je pokazalo da bh. muslimani, primjerice, smatraju kako posjeduju vrlo značajan nivo znanja o principima kršćanskog vjerovanja. Sličan stav su pokazali muslimani u Mozambiku, u čemu muslimani u ove dvije zemlje prednjače u odnosu na ostale muslimane u svijetu.

Nadalje, 92 posto muslimana u BiH smatra da žene trebaju odlučiti hoće li nositi hidžab, odnosno pokrivati glavu maramom, ili ne, što je najveći procent u svijetu. Isto mišljenje dijeli 91 posto muslimana na Kosovu i 90 posto muslimana u Turskoj.

Studija Instituta Pew pokazala je, također, da muslimani u BiH ne opravdavaju samoubilačke napade u ime islama. Samo njih tri posto smatra kako su samoubilački napadi u ime islama opravdani.

anadolija