Published On: Uto, lip 28th, 2022

Bh. Kurdi i džihad u našem dvorištu

Kao povoljan trenutak za preuzimanje vlasti prepoznat je popis stanovništva u BiH, 2013. godine, kada je po nikada ozvaničenim podacima bošnjačko stanovništvo po prvi puta imalo više od polovine ukupnog stanovništva Bosne i Hercegovine (50,1%). Tim podatkom bosanskohercegovački džihad se popeo na sljedeću stepenicu.

Prvoga srpnja 2013. godine Hrvatska je ušla u Europsku uniju. Za Hrvate u Republici Hrvatskoj je počelo novo razdoblje puno očekivanja i sigurnosti u društvu sa većim i velikim dijelom dobronamjernim narodima Europe.

Prvoga listopada 2013. godine je počeo popis stanovništva u Bosni i Hercegovini. Za Hrvate u Bosni i Hercegovini je upravo počinjalo razdoblje trajnih poniženja u zajednici sa najbrojnijim narodom Bosne i Hercegovine. Počelo je razdoblje koje bi se u listopadu ove godine moglo dovršiti „džihadom našeg vremena“ kako je izbore definirala predsjednica žena SDA Sarajevo Alma Omerović. Bosanskohercegovački Hrvati su, dakle, stigli na posljednju stanicu džihada koji je u BiH počeo 1970. godine sa objavljivanjem Islamske deklaracije Alije Izetbegovića. U toj knjizi Izetbegović navodi kako se „islamski poredak može ostvariti samo u zemljama u kojima muslimani predstavljaju većinu stanovništva. Bez ove većine, islamski poredak se svodi samo na vlast (jer nedostaje drugi elemenat – islamsko društvo) i može se pretvoriti u nasilje“, kao i da „nemuslimanske manjine u sastavu islamske države, uz uvjet lojalnosti, uživaju vjerske slobode i svu zaštitu“.

Upravo je „uvjet lojalnosti“ najveći kamen spoticanja u svakom razmatranju društva Bosne i Hercegovine. Taj uvjet pozicionira brojniji narod na poziciju gospodara u kojemu nema niti riječi o ravnopravnom statusu, a pogotovo o jednakopravnosti ili konstitutivnosti nekoga drugog naroda.

Iz navoda u „Islamskoj deklaraciji“ nije mogućno ustvrditi kako se tekst zapravo odnosi na društvo sa većim brojem jednakopravnih naroda, sa svim monoteističkim i drugim religijama. Zato je u vrijeme prvog objavljivanja teksta „Islamske deklaracije“ (1970. godina), dugoročni plan bio stvaranje ovakve zajednice, jer, kako je Izetbegović naveo, „islamski preporod ne može započeti bez vjerske, ali se ne može uspješno nastaviti i dovršiti bez političke revolucije.„, te da „Zakasniti s preuzimanjem vlasti, znači lišiti se jednog moćnog sredstva za ostvarenje ciljeva islamskog poretka i neislamskoj vlasti pružiti mogućnost da nanese udarac pokretu i razrjeđuje njegove kadrove“. Kao povoljan trenutak za preuzimanje vlasti prepoznat je popis stanovništva u BiH, 2013. godine, kada je po nikada ozvaničenim podacima bošnjačko stanovništvo po prvi puta imalo više od polovine ukupnog stanovništva Bosne i Hercegovine (50,1%). Tim podatkom bosanskohercegovački džihad se popeo na sljedeću stepenicu.

Od toga popisa, neprestano se, komplicira položaj drugih naroda u BiH, u prvom redu najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda – Hrvata. Svaka podrška hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini se smatra neprijateljskim činom prema državi Bosni i Hercegovini. Da čak i ministar vanjskih poslova Republike Turske, Mevlüt Çavuşoğlu, može postati neprijatelj ukoliko se odluči razgovarati o pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini, pokazalo je otvoreno pismo troje bošnjačkih autora u kojemu Hrvate u Bosni i Hercegovini uspoređuju sa Kurdima. Samo naznaka očekivanja da će se “Bošnjaci i Hrvati dogovoriti oko Izbornog zakona…”, bila je dovoljna da stalni najveći prijatelji Bošnjaka u Bosni i Hercegovini (Turska), postanu bivši okupatori i izdajnici.

Takva usporedba BH Hrvata sa Kurdima jasno pokazuje stav prema Hrvatima kao konstitutivnom narodu u Bosni i Hercegovini, kao i o svima koji im pruže bilo kakav vid potpore. Hrvati su za te bosanskohercegovačke lobiste ostaci “okupatorske” Hrvatske vojske iz perioda 1992-1995., uporno zaboravljajući kako su akcije te “okupatorske” vojne bile ključne za opstanak bosanskohercegovačke države.

Hrvatske snage su zapravo započele i završile rat u Bosni i Hercegovini jer je tadašnji predsjednik Bosne i Hercegovine, Alija Izetbegović, 6. listopada 1991., putem TV ekrana proglasio neutralnost i izgovorio poznate rečenice: „Zapamtite, ovo nije naš rat. Neka ga vode oni koji žele da ga vode!“, iako je tada već prošlo pet dana od razaranja sela Ravno u Hercegovini. Razlog je mogao biti i taj što su u Ravnom živjeli Hrvati, a u to vrijeme rat između dva zaraćena kršćanska naroda nije bio rat političkog Sarajeva.

U pismu koje potpisuju u ime preko 58.000 članova FB grupe Zahtjev za povratak u život Ustava Republike Bosne i Hercegovine, Bedrudin Gušić, Dženana Delić, i Ibrahim Halilović, zaboravljaju napisati i kako Ustav Republike Bosne i Hercegovine iz 1993. godine, u prvom članu jasno navodi: „Republika Bosna i Hercegovina je suverena i nezavisna država ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine — Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive“. Dakle, taj ustav nije dovodio u pitanje postojanje ili prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, dok je onima koji ga navode upravo to cilj. Ipak, to nije Ibrahimu Haliloviću, prepreka da u jednom ranijem pismu (kardinalu Vinku Puljiću) dovede u pitanje postojanje Hrvata kao naroda u Bosni i Hercegovini. Ideja o Bosanskim katolicima ili Bošnjacima-katolicima se već često pojavljuje kao podnošljiva prijelazna varijanta za sadašnje Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Iz te perspektive, jasno je kako su Hrvati koji “blokiraju” Bosnu i Hercegovinu „kada god to požele“, zapravo neprijatelji. Svi koji im pružaju potporu u bilo kojemu pogledu po automatizmu također postaju neprijatelji. Trebaju li stoga prijatelji BH Kurda razmisliti o potpori koju pružaju Bosni i Hercegovini na europskom, putu? Trebaju li Hrvati Bosne i Hercegovine očekivati izgon iz Bosne i Hercegovine, kao konačno rješenje? Traži li se, po tko zna koji puta još jedno „konačno rješenje“, ovaj puta za Kurde Bosne i Hercegovine?

dnevnik.ba

guest
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kiseljak
Kiseljak
1 mjesec prije

Anemicni pljoskok se nesto nervira.Al mi Bošnjaci poštovat cemo vas ko manjinu bit ce vam sva prava gradjanska dopustena moci ce te i dalje popove i fratre da dojite.

SejdoKralj
SejdoKralj
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
1 mjesec prije

I mi ćemo vas besplatno sunetiti

Kiseljak
Kiseljak
Šta ti kažeš na ovo?  SejdoKralj
1 mjesec prije

A moze te i dojit ako hoce te ha ha

Last edited 1 mjesec prije by Kiseljak
Lija.
Lija.
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
1 mjesec prije

Ti doji svoga pedofila.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Lija.
27 dana prije

Datulaša iz pustinje ?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  SejdoKralj
1 mjesec prije

Možda bolje: KASTRIRATI!

Cakarevi doci
Cakarevi doci
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
1 mjesec prije

Prvo cemo ti mamu i sestru podojit al bas bice im sise do pasa

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
1 mjesec prije

… i imat će pravo da se kote, i da njihove žene provedu prvu bračnu noć
s časnim članom SDA, it. i tko bliže, sve je to već poznato. No, to tako neće
biti. BiH Hrvati imaju uz sebe cijelu RH i njenu dijasporu. Toliko kao ogovor ovom pametnjakovići odrezanih m…da iz Kiseljaka.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
27 dana prije

To je smeće od recidiva.

kanal
kanal
1 mjesec prije

Ko li bijaše Direktor Državnog zavoda za statistiku BiH u vrijeme popisa 2013?!.Dotični prihvati i nekih 299 tisuća Bošnjaka koji su se odrekli državljanstva BiH,a ta brojka je dovela do procenta od 51 posto Bošnjaka .Tek da se zna da to bijaše osoba Hrvatskog roda i poroda koju nisu birali(tada) Bošnjaaci na tu funkciju.Kaže ona narodna-sam pao sam se ubio.Jeste i ona-da naknadna pamet puno ne vrijedi.Tek toliko da se zna.Usput sjećam se da Komšića za ambasadora u Srbiji nije svojevremeno delegirao član Predsjedništva iz reda Bošnjaka već iz reda Hrvata.Što je Željkec u medjuvremenu postao Komšićoglu je drugo pitanje-nije li tako?

Europsky
Europsky
1 mjesec prije

I Srbi u Hrvatskoj su dugo kmecali nakon sto su postali promil manjina od konstitutivnog naroda.Polako i vi ce te se naviknuti na novi status.Trenutno ste jos u fazi poricanja.

Veliki pozdrav za hrvtasku nacionalnu manjinu, mada je trazim na mapi, nidje vas nema.Probat cu sa mikroskopom kasnije.

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Europsky
1 mjesec prije

Bez rata u kojem bi eventualno bili poraženi, a siguran sam da nećemo, manjina niti smo, a niti ćemo biti. Vi tzv. bošnjaci ex. Turci takvu mogućnost možete samo sanjati. Hrvati će u BiH i dalje biti konstitutivan i po svemu ravnopravan narod, ili u protivnom BiH u sadašnjim granicama neće biti.

Kiseljak
Kiseljak
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
1 mjesec prije

Čujj opasan si ti murga žestok momak🤣

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
27 dana prije

Istina, handri vas ko pustinjsku kamilu.

Lola
Lola
Šta ti kažeš na ovo?  Europsky
1 mjesec prije

Koji glupan na mapi traži žive ljude!

Mujguri 93.
Mujguri 93.
1 mjesec prije

Što ovo ovaj stari Turčin i islamist radi? Hvata snijeg u šake?

🇭🇷👌🇭🇷
🇭🇷👌🇭🇷
1 mjesec prije

Alija ba,li,ja nećeš ni da je ko avlija.. Gladni ste, smrzavanje slijedi a iseljavate sto na sat.. Hvala čmakiru, sejdi i ostalim luđacima mu,slić teroristima.

Kiseljak
Kiseljak
Šta ti kažeš na ovo?  🇭🇷👌🇭🇷
1 mjesec prije

Manjinaaa sta si zapjenio jadan.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
27 dana prije

A ti većina, samo u Vederaciji. Kabasta činjenica.

Vitez
Vitez
1 mjesec prije

Koji bezvezni clanak. Dok Covke uzima paru a hdz mlati javne natjecaje i sve sto se klepiti moze, narodu prodaju pricu o ugrozenosti. Bit ce kako ce bit nije bitno uopce, nas narod se ionako iseljava u njemacku i Irsku sve vise. Hrvatska je nasa domovina a sve drugo je nebitno..

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Vitez
27 dana prije

Ne sheri otomanska papčino.