Published On: Sun, Dec 8th, 2013

BH. INTELEKTUALCI PIŠU VIJEĆU EVROPE: Zaustavite dominaciju etnonacionalnog koncepta, on ne donosi ništa dobro Bosni i Hercegovini!

Nezavisna asocijacija intelektualaca „Krug 99“ u Sarajevu obratit će se pismom Vijeću Evrope u kojem će sažeti stav da dominacija etnonacionalnog koncepta nad građanskim ne donosi ništa dobro Bosni i Hercegovini.

To je kazao predsjednik asocijacije Adil Kulenović nakon što je troje uvodničara započelo današnju redovnu nedjeljnu sesiju te asocijace u Sarajevu, održanu ovog puta o temi “Etno politike protiv građanskih prava u BiH”.

Jedan od uvodničara Jakob Finci, apelant Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sjedić i Finci”, rekao je da rješevanje pitanja presude u tom predmetu treba vratiti u parlament Bosne i Hercegovine gdje mu je i mjesto i odakle su ga “kidnapovali” politički lideri te prenijeli na teren neučinkovitih i skupih pregovora, što se, kako kaže, pretvorilo u raspravu i nesuglasice o pojedinačnim etničkim interesima a ne o suštini presude.

– A suština je jednostavna – presuda traži da svi građani mogu da se kandidiraju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda u državnom parlamentu; ne traži da budu izabrani, ali da mogu biti kandidirani, to traži – rekao je Finci uz napomenu da će 22. decembra biti četvrti ‘rođendan’ presude „Sejdić i Finci“, ‘presude za Bosnu i Hercegovinu’, kako je on naziva.

Ironično je dodao kako se nada da je 18. rođendan neće zateći neprovedenu.

Lada Sadiković, također uvodničarka u sesiji, povodom Fincijevih navoda da već jednom treba primijeniti presudu “Sejdić i Finci” čija suština iziskuje drukčije ustavne odredbe od sadašnjih, smatra da je državni parlament jedino mjesto gdje treba odlučivati o izmjenama Ustava.

Po njenim riječima, država BiH jedina u svijetu ima diskriminatorski ustav a uklanjanje diskriminirajućih odredbi bio bi način za izlazak iz krize.

Treći uvodničar bio je Ilijas Pilav, i on apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava, ali u drugom predmetu, već nazvanom ‘slučaj Pilav’, koji, za razilku od „Sejdić i Finci“ čija je suština diskriminacija nad manjinskim narodima u BiH, tretira nepoštivanje prava konstitutivnih naroda u dijelovima zemlje u kojima oni nisu većinski zastupljeni.

Pilav je podsjetio da se njegova tužba odnosi na dva uzaludna pokušaja da se on kao Bošnjak iz Republike Srpske kandidira za državno Predsjedništvo.

Mada ne može prejudicirati ishod presude, Pilav ističe da eventualna palijativna, parcijalna rješenja za primjenu “Sejdić i Finci”, neće ići naruku ni rješavanju pitanja koje se odnosi na suštinu njegovog obraćanja Sudu.

Pilav naglašava da i međunarodna zajednica, „ma šta to značilo”, mora jednog dana preuzeti dio odgovornosti za stanje u Bosni i Hercegovini jer je kreator njenog ustavnog okvira.

(Fena/aa)