Published On: Pon, stu 28th, 2016

Bh. helikopteri koji se nalaze u Turskoj nikada nisu plaćeni iz ministarstva

“Netko je na nespretan način te helikoptere uveo u evidencijske knjige Ministarstva obrane. Tamo ne postoji niti jedan papir tko ih je kupio, kada ih je kupio i tko je vlasnik tih helikoptera”, izjavila je Pendeš

Ministrica obrane BiH, Marina Pendeš, gostujući na N1 u emisiji Dan uživo kazala je da pet bh. helikoptera koji se nalaze u Turskoj nikada nisu plaćeni iz njezinog ministarstva, niti ima dokaz tko je njihov vlasnik.
“Netko je na nespretan način te helikoptere uveo u evidencijske knjige Ministarstva obrane. Tamo ne postoji niti jedan papir tko ih je kupio, kada ih je kupio i tko je vlasnik tih helikoptera. Ti helikopteri nikada nisu ušli u BiH. Netko nije završio procese, mi sada imamo povjerenstvo koje te procese rješava. Helikopteri se u Turskoj nalaze još od prije utemeljenja Oružanih snaga FBiH. Ministarstvo obrane nije dalo novac za te helikoptere i ne posjeduje podatak tko je to bio”, izjavila je Pendeš za N1.
Govoreći o stanju u OSBiH, ministrica Pendeš je ocijenila da su pripadnici jedinica jedan od najprofesionalnijih dijelova društva. Kazala da će se smanjiti aktualni broj pripadnika s 10.000 na 9.200 vojnika, broj članova u aktivnoj pričuvi se smanjuje sa 6.000 na 5.600, a po novom planu – aktivnih će biti 57 lokacija.
U planu je i modernizacija OSBiH, implementacija će se početi raditi sljedeće godine. Pendeš je komentirala i pojedine navode da OSBiH uopće nisu potrebne državi.
“Svakom građaninu BiH, bez obzira gdje živi – jesu. Vidjelo se to u poplavama 2014. godine, kao i svake godine kada imamo prirodne katastrofe. Pripadnici OSBiH su uvijek prvi na mjestu katastrofe. Osim toga, potrebne su ne samo kao vanjskopolitički faktor – nego i kao faktor koji doprinosi ugledu BiH, ali i unutar BiH”.
O knjiženju vojne imovine postoje određene dvojbe, ocijenila je – kazavši kako pojedine stranke kažu da postojeći način knjiženja vojne imovine nije adekvatan – budući da je vezan za knjiženje državne imovine. “BiH nema zakon o državnoj imovini, pa se postavlja pitanje na koga će se uknjižiti nepokretna vojna imovina – koja nam više ne bude trebala”.
Ipak, smatra da je važno da se sve uknjiži, jer ih OSBiH koriste. Pendeš je i izjavila kako se mora obratiti posebna pažnja na neperspektivnu vojnu imovinu na neperspektivnim lokacijama.
Komentirajući aktiviranje MAP-a, i članstva BiH u NATO plaktu – BiH je dugo na tom putu i još je dug put pred njom.
“Dosta smo uradili. 2010. godine je nesretno postavljen taj uvjet uknjiženja imovine. Nakon usvajanja pregleda obrane i knjiženja, za BiH se može reći da je kredibilan partner, i da je učinila dodatne napore u svim uvjetima koji su postavljeni pred nju. NATO pakt doprinosi sigurnosti, miru i stabilnosti – to nam je na prvom mjestu, ali i prvi uvjet za investiranje u BiH”, kazala je Pendeš.
U narednom razdoblju, ističe Pendeš – ona i ministarstvo će nastojati da kroz projekte javne diplomacije predoče građanima što dobivaju članstvom u NATO-u, i koje to prednosti s raznih aspekata donosi BiH.
Svi su na strani NATO-a, a tome svjedoče i primjeri susjednih zemalja. “Prezentirat ćemo građanima benefite, pa neće biti nikakve dvojbe”, kazala je između ostalog ministrica obrane BiH – Marina Pendeš./Večernji.ba/