Published On: Pet, sij 24th, 2014

Bh. građani žive u djelomično slobodnoj zemlji

Države balkanske regije svrstane su djelomično slobodne i slobodne zemlje, stoji u najnovijem izvještaju Organizacije za promoviranje demokracije i ljudskih prava “Freedom house” o političkim pravima i slobodama.

Ova organizacija svrstala je Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku i Sloveniju u slobodne zemlje, a BiH, samoproglašeno Kosovo i Makedoniju u djelomično slobodne.

Prema danas objavljenom izvještaju, zemlje se ocjenjuju od jedan do sedam – jedinica označava najviši stupanj slobode, a sedam predstavlja najmanji stupanj slobode, prenose beogradski mediji.

Srbija ima ocjenu dva i za politička prava i za građanske slobode, Hrvatska jedan za politička prava i dva za građanske slobode, dok Slovenija ima ukupnu ocjenu jedan, Crna Gora tri za politička prava, a dva za građanske slobode, a BiH i Makedonija su ocijenjene u obje oblasti trojkom.

Samoproglašeno Kosovo je ocijenjeno sa pet za politička prava i četiri za građanske slobode.

Djelomično slobodne države su one u kojima je ograničeno poštovanje političkih prava i građanskih sloboda. One “pate” od korupcije, slabe vladavine prava, etničkih i vjerskih sukoba i političkog okruženja u kojem je jedna stranka dominantna i pored određenog stupnja pluralizma.

Slobodne zemlje su one u kojima postoji politička konkurencija, gdje se poštuju građanska prava i ljudske slobode i zemlje koje imaju nezavisne medije.

Neslobodne su države u kojima ne postoje osnovna politička prava, a građanske slobode se sustavno krše.

Izvještaj Freedom house-a obuhvaća razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2013. godine.

SRNA


uskrs ephzhb