Subota, 13 travnja, 2024

Bh. građani žive u djelomično slobodnoj zemlji

Must Read

Države balkanske regije svrstane su djelomično slobodne i slobodne zemlje, stoji u najnovijem izvještaju Organizacije za promoviranje demokracije i ljudskih prava “Freedom house” o političkim pravima i slobodama.

Ova organizacija svrstala je Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku i Sloveniju u slobodne zemlje, a BiH, samoproglašeno Kosovo i Makedoniju u djelomično slobodne.

Prema danas objavljenom izvještaju, zemlje se ocjenjuju od jedan do sedam – jedinica označava najviši stupanj slobode, a sedam predstavlja najmanji stupanj slobode, prenose beogradski mediji.

Srbija ima ocjenu dva i za politička prava i za građanske slobode, Hrvatska jedan za politička prava i dva za građanske slobode, dok Slovenija ima ukupnu ocjenu jedan, Crna Gora tri za politička prava, a dva za građanske slobode, a BiH i Makedonija su ocijenjene u obje oblasti trojkom.

Samoproglašeno Kosovo je ocijenjeno sa pet za politička prava i četiri za građanske slobode.

Djelomično slobodne države su one u kojima je ograničeno poštovanje političkih prava i građanskih sloboda. One “pate” od korupcije, slabe vladavine prava, etničkih i vjerskih sukoba i političkog okruženja u kojem je jedna stranka dominantna i pored određenog stupnja pluralizma.

Slobodne zemlje su one u kojima postoji politička konkurencija, gdje se poštuju građanska prava i ljudske slobode i zemlje koje imaju nezavisne medije.

Neslobodne su države u kojima ne postoje osnovna politička prava, a građanske slobode se sustavno krše.

Izvještaj Freedom house-a obuhvaća razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2013. godine.

SRNA

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -