Published On: Uto, kol 17th, 2021

Bh. građani su smješteni u zračnoj luci u Kabulu i na sigurnom su

Svi državljani BiH koji trenutno borave u Kabulu su dobro i na sigurnom, na aerodromu, pod vojnim osiguranjem, izjavio je veleposlanik BiH u Pakistanu Sakib Forić, koji nerezidentno pokriva i Afganistan.

Forić je rekao da su građani BiH smješteni na međunarodnom aerodromu “Hamid Karzai” u Kabulu u vojnim objektima i pod vojnim osiguranjem američkih, britanskih i turskih snaga.

On je dodao da svi oni imaju kontakt s Veleposlanstvom BiH u Pakistanu, Ministarstvom vanjskih poslova BiH i obiteljima, te da i on ima izravnu komunikacija s nekoliko njih koji su mu prenijeli da imaju hranu i smještaj, te internet.

“Građane BiH su njihovi poslodavci zbrinuli tako da su im kupljene i bukirane karte za civilne letove, međutim svi ti letovi su suspendirani zato što prioritet imaju vojni”, pojasnio je Forić.

Prema njegovim riječima, pogoršala se sigurnost u zračnoj luci u Kabulu tako što se tu zateklo nekoliko desetina tisuća građana, a čak nekoliko tisuća je uspjelo prijeći sigurnosnu ogradu aerodroma, izaći na pistu i onemogućiti slijetanje i polijetanje zrakoplova.

Panici mjesta nema, kazao je Forić i dodao da je u Kabulu mirno, bez borbenih djelovanja, te očekuje da će se u narednih nekoliko dana situacija još više stabilizirati i da će biti omogućen povratak građana BiH.

“Dio koji se tiče zbivanja na samom aerodromu vjerovajno će danas-sutra biti uređen tako da se omogući slijetanje i polijetanje zrakoplova”, tvrdi Forić.

Forić je naveo da je za danas bio planiran let za jednog građanina BiH, a za četvrtak, 19. kolovoza za četvoricu, dok su ostali planirani za narednih nekoliko dana, ali smatra da neće biti otvoreni civilni letovi i da neće uspjeti da se ukrcaju u najavljene charter letove.

Moguće je da se na neku destinaciju prevezu nekim od vojnih letova, a od jutros, kako je naveo, postoji nova mogućnost jer je upućena službena nota s imenima i prezimenima građana BiH koji bi bili evakuirani iz Kabula u Pakistan, te smješteni u Islamabadu.

Forić tvrdi kako talibani ne žele voditi bilo kakve borbe, već žele zaštiti strance, ali i domaće stanovništvo./Srna/HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x