BH DRUŠTVO SE DAVNO RASPALO, AUTOR NJEGOVOG RASPADA I DALJE NE SHVAĆA: Mrtvom društvu nudi mrtvi ugovor

BOSNA-HERSEK DISISLERI BAKANI ZLATKO LAGUMCIYA, AVRUPA KONSEYI VE ULKESI ARASINDA SORUN HALINE GELEN VE KAMUOYUNDA ‘SEYDIC-FINCI’ DAVASI OLARAK BILINEN 2009’DAKI AVRUPA INSAN HAKLARI MAHKEMESI (AIHM) KARARININ EN KISA ZAMANDA UYGULANMASI SOZUNU VERDI. (ANADOLU AJANSI) (20120425)

Bivši čelnik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija oglasio se nakon što je javnost posljednjih dana ponovno počela govoriti o takozvanom travanjskom paketu. Riječ je o paketu ustavnih reformi do čijeg se usvajanja nije došlo 2006. godine.

Razlog Lagumdžijinog oglašavanja bilo je gostovanje bivšeg lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića na Face TV tijekom vikenda.

Silajdžić, koji je i tada bio protiv ovog paketa, sada je najavio da će ponovno zaustaviti njegovo usvajanje.

Lagumdžija podsjeća da se prije 15 godina Silajdžić vratio na domaću političku scenu rušenjem već dogovorenog travanjskog paketa ustavnih promjena, uz obećanje da će ukinuti tzv. entitetsko glasanje pod sloganom “Bosna i Hercegovina bez entiteta”.

“Nažalost, to se nije dogodilo do danas. Entitetsko glasovanje, uvedeno Daytonskim ustavom 1995. godine, umjesto da se ukine rušenjem travanjskog paketa, samo je dodatno ojačano radikalizacijom političke scene. Ovom prilikom ne treba detaljno razgovarati o tome kako smo ostali bez niza ustavnih promjena koje su ojačale državu, a o kojima danas neće razgovarati oni koji su u to vrijeme pristali “, rekao je Lagumdžija na svom Facebooku stranica.

Kao ilustraciju ustavnih promjena koje su srušene, naveo je tzv Europska klauzula koja je državi dala ovlast za donošenje svih zakona na europskom putu, što je sada samo imenica misli, jer većinu tih nadležnosti imaju entiteti i kantoni.

Prema riječima bivšeg čelnika SDP-a, travanjski paket također je sadržavao radikalnu redefiniciju Doma naroda koji bira Zastupnički dom Parlamenta BiH, a u njegovoj su nadležnosti samo pitanja koja spadaju u domen vitalnog nacionalnog interesa . Država dobiva predsjednika i vladu Bosne i Hercegovine po uzoru na Njemačku …

“Podsjećanja radi, travanjski paket srušila je Stranka za BiH u suradnji s trojicom ‘neovisnih zastupnika’, zajedno s HDZ-om 1990 pod pokroviteljstvom Ive Sanadera i Šešeljevom radikalnom strankom, koja je tada imala člana državnog parlamenta. S druge su strane bile druge političke stranke pod pokroviteljstvom SAD-a i EU-a “, podsjeća Lagumdžija.

Tada se čovjek pita gdje smo danas?

“Umjesto izbora Joea Bidena, dokazanog prijatelja naše zemlje i građana, kao poziv čelnicima, koji imaju moć ili potreban kapacitet, da se konsolidiraju, postanu ozbiljni i otvore ozbiljan dijalog, populistička i površna nadmetanja za Amerikance inicijative i planovi dolaze. Američka administracija još nije zaključila “, piše Lagumdžija.

Izetbegović, dodaje, ničim izazvano u priču uvodi potporu za travanjski paket, uključujući “moguće male promjene”. Na stolu je i Komšićeva “ponuda” da je spreman napustiti politiku ako mu država izađe u susret i ojača ga usvajanjem travanjskog paketa.

Lagumdžija citira Silajdžićevu izjavu od subote: “Travanjski paket ustavnih promjena neće proći! Osobno ću se angažirati da to zaustavim “, ističući da Silajdžić kaže da kao da su nam” taj paket dostavili neidentificirani Amerikanci prije cijepljenja “.

„Odmah potom Božo Ljubić prvi se pojavio u medijima, kako bi ponovno‘ šutnuo ’prijedlog Izetbegovića i nepostojećih Amerikanaca. Ovaj put kao zastupnik u Hrvatskom saboru, kao čovjek koji je zajedno sa Silajdžićem i vojvodom Blagojevićem, u to vrijeme zastupnikom u Parlamentu BiH, 2006. godine srušio travanjski paket. Pitanje je dana kada će Čović krenuti Ljubićevim stopama i on će nam to sam reći. Dodik će nas uskoro obavijestiti da se još jednom zahvaljuje onima koji su srušili travanjski paket 2006. godine, dok je još igrao ‘američkog igrača’, ali da se ovaj put zahvaljuje i Silajdžiću te da će se ovaj put osobno angažirati na nama neće ponoviti voz koji je prošao prije 15 godina “, piše Lagumdžija.

Dodaje kako se nada da nije naivan ako prizna da ga je ohrabrilo Silajdžićevo samopouzdanje da će “objasniti prijatelju Bidenu što treba učiniti” i da “zaboravlja travanjski paket i otkazuje glasanje o našem entitetu”.

“Umjesto da žalim za neispunjenim obećanjima, propuštenim prilikama i godinama uništenog pada travanjskog paketa, umjesto da se” bavim “nepostojećim novim američkim travanjskim paketom, očekujem da nam Silajdžić pruži ono što nam je obećao prije 15 godina. Ima moju punu podršku za to sljedeće godine “, zaključuje Lagumdžija.