BH Airlines ide u stečaj- dužni 17,5 milijuna eura

BH Airlines nalazi se na pragu stečaja, nakon što je krajem travnja ove godine austrijska leasing kompanija HETA blokirala račune avioprijevoznika, zbog neizmirenih obveza za kupovinu dva, već tada, zastarjela zrakolova.
Ukupni dug BH Airlinesa iznosi blizu 17 i pol milijuna eura, javlja al Jazeera.
Od kraja siječnja ove godine, kompanija posluje sa samo jednim zrakoplovom, budući da je drugi ostao prizemljen u Njemačkoj, nakon što BH Airlines nije bio u mogućnosti platiti troškove redovitog servisiranja svoje letjelice.
Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, koja je i većinski vlasnik BH Airlinesa, tvrdi da odluka o stečaju te kompanije ovisi o glavnom kreditoru HETI, koja traži da joj se isplati blizu 11 i pol milijuna eura.
“Ide li BH Airlines u stečaj ovisi od njegovog glavnog povjeritelja HETE, nasljednice HYPO banke koji zapravo potražuje od BH Airlinesa 23 milijuna maraka… postoje dvije opcije… ali odluka o stečaju ne ovisi o nama nego od povjeritelja”, rekao je premijer Fadil Novalić.
S ukupno 3.604 prevezena putnika u prva tri mjeseca ove godine, aviokompanija se našla u situaciji da su joj svi računi blokirani, te da ne može nastaviti poslovanje dok se dio dugova prema kreditorima ne izmiri./HMS/