Published On: Sat, Oct 5th, 2013

BEZOBRAZLUK Krnja Vlada Federacije uvodi doživotne mandate

Vlada Federacije BiH na svojoj posljednjoj sjednici ponovo je napravila zaokret : vratila je , odnosno po drugi put utvrdila autentično tumačenje članka 5 Zakona o Komisiji za vrijednosne papire .

U srpnju je smatrala tu odredbu jasnom , au kolovozu je dala identičan prijedlog koji je Parlament Federacije odbio , a Predsjedništvo FBiH je nakon svega donijelo odluku o raspisivanju natječaja za novi saziv Povjerenstva .

Mandat KVP – u istekao je 2009 , što je potvrdio i Vrhovni sud FBiH . Pa , ipak , i Vlada i Ured visokog predstavnika u BiH pokušavaju ozakoniti rad izvan mandata . Vlada je , također , na istoj sjednici razmatrala i nacrt dopuna Zakona o ministarskim , vladinim i drugim imenovanjima , koji nije usvojen ali je formirana radna skupina koja će uzeti u obzir sugestije sa sjednice i ugraditi ih . Želi li ova Vlada ozakoniti hiljadugodišnje sjedenje u istim foteljama i doživotne mandate ?

” Smisao predloženih dopuna Zakona o ministarskim , vladinim i drugim imenovanjima je da se jasno utvrdi princip kontinuiteta funkcije kako bi se osigurala pravna sigurnost i institucionalna stabilnost u Federaciji BiH , odnosno kako bi se onemogućile blokade u radu pojedinih institucija ili njihovih tijela ” .

Trenutni mandat po istom članku 5 Zakona  o Komisiji za vrijednosne papire traje 5 godina.

poskok.info/depo