Published On: Sri, sij 8th, 2014

Bez zajedništva Zagreb diže ruke od Hrvata u BiH

Jedini razlog zašto je službeni Zagreb, Pantovčak i Markov trg, neovisno o političkoj orijentaciji okrenuo novu stranicu prema politici Hrvata u BiH, i zašto im je poslao snažan vjetar u leđa jeste jedinstvo koje su, unatoč svim unutarnjih problemima, pokazali prigodom reafirmiranja rada Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i njihova zajedništva prema posljednjem bošnjačkom projektu političke platforme koji se u biti svodi na marginaliziranje ovoga naroda.

 

To je bio razlog zbog kojega su nekadašnja predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović uputili zajednički dokument kojim su pozvali upravo na uvažavanje legitimne političke volje, a što je bio rezultat okupljanje najznačajnijih stranaka unutar HNS-a. I to je postala matrica odnosa Zagreba prema BiH i Hrvatima. Upravo zbog izigravanja Hrvata, najvažnije institucije u Zagrebu, predsjednik i premijer su prekrižili hrvatske strančice koje su pristale biti marionete u Vladi platforme, ali i čelnika SDP-a Zlatka Lagumdžiju koji je kao autor projekta stavljen na led. Jednako tako prema HNS-u se s ozbiljnim respektom gleda i iz međunarodnih institucija koje uvažavaju činjenicu da ove stranke predstavljaju legitimnu političku volju Hrvata u BiH.

Novi test

Prije predstojećih općih izbora zajedništvo ključnih političkih stranaka iz BiH je ponovno pred velikim testom. Zajednički nastup na izborima unutar HNS-a je krajnje neizvjestan nakon problema nastalih između dva HDZ-a u Hercegbosanskoj županiji. To je bilo finale nezadovoljstva koje je prekipjelo sa smjenom tamošnjeg premijera iz redova HDZ-a 1990. O tome kako će nastupiti na predstojećim izborima već danas definitivnu odluku bi moglo donijeti čelništvo ove stranke na sjednici Predsjedništvu koje se održava u Mostaru. Već ranije su druge stranke članice HNS-a zaključile kako će nastupiti zajednički na izborima, te su s posljednjeg zasjedanja ostavile prostor HDZ 1990. da se izjasni do 10. siječnja. Tada je naime predviđeno održavanje Predsjedništva HNS-a, a prije toga sutra će zasjedati i Glavno vijeće. Očekuje se da će i ovo tijelo, kojim predsjeda Božo Ljubić, raspravljati o predstojećim izborima, ali i sustavnom siromašenju županija od FBiH. Hrvati će u FBiH doživjeti apsolutni slom dogodi li se četverogodišnja repriza aktualne platforme, a stranke HNS-a budu pojedinačni “plijen” bošnjačkih stranaka. Ni Zagreb neće moći pomoći podijeljenim Hrvatima.

VLM