Published On: Sri, ruj 2nd, 2015

BEZ VIZA BiH ne treba strahovati, bezvizni režim siguran

Ako bi kojim slučajem Europa zbog masovnog priliva izbjeglica ukinula Schengen, za građane BiH to bi značilo da svaka pojedinačna zemlja EU odlučuje o ulasku u vlastitu zemlju, odnosno treba li stranim državljanima viza ili ne treba.
Ipak, Bakir Dautbašić, tajnik Ministarstva sigurnosti BiH i šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima, kaže da u ovom trenutku nema nikakvih službenih informacija o mogućnosti ukidanja Schengena.
“Nemamo nikakvih službenih informacija da je Schengenski sporazum upitan. Sve ono što je pred nas postavljeno odlukom o bezviznom režimu ispunjavamo i na odluke o ukidanju ili suspenziji Schengena mi ne možemo utjecati niti smo dio tog sporazuma, ali ono što je sigurno, nemamo nikakvih službenih informacija da bi se takvo što moglo dogoditi”, rekao je Dautbašić.
Prema neslužbenim informacijama, ukoliko bi se EU odlučila ukinuti ili na određeno vrijeme suspendirati Schengen, što je malo vjerojatno, jedino Njemačka bi mogla tražiti vize za građane BiH, jer u toj zemlji ima određeni postotak lažnih azilanata iz BiH, odnosno državljana BiH koji bez ikakvih opravdanih razloga traže azil.
U svim ostalim zemljama EU postotak lažnih azilanata iz BiH je zanemariv ili ih uopće i nema, zbog čega praktično i ne postoje razlozi za eventualno uvođenje viza ukoliko bi Schengen bio ukinut.
Podsjećanja radi, neke zemlje EU poput Austrije već su pooštrile kontrole na svojim granicama, pa se tako u ponedjeljak iz pravca Mađarske na ulazu u ovu zemlju formirala kolona automobile i kamiona duga preko 50 kilometara. Sva vozila i putnici koji su ulazili u Austriju su kontrolirani, a čak je i voz sa 400 migranata koji je krenuo iz Mađarske za Munchnen zaustavljen na granici sa Austrijom. Pojedini opozicijski političari iz Austrije čak su tražili da, kao što je uradila Mađarska, bude izgrađen zid koji bi spriječio ulazak izbjeglica kojima je cilj doći do Njemačke i u toj zemlji zatražiti azil.
Nedavno je i Angela Merkel, njemačka kancelarka, rekla da, ako se Europa ne složi o pravednoj raspodjele izbjeglica, šengenska zona bi bila dovedena u pitanje. Ona je za 24. rujan najavila paket mjera za reguliranje pitanja izbjeglica pojašnjavajući da će se njima ubrzati azilantski postupak, otvoriti više prihvatnih centara i definirati tko ima, a tko nema perspektivu ostanka.
“Ljudi se moraju brzo vratiti u svoje zemlje porijekla. Ako se Europa ne složi o pravednoj raspodjele izbjeglica, onda će schengenska zona biti dovedena u pitanje”, rekla je Merkel, pišu Nezavisne.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare