Published On: Uto, tra 30th, 2013

BEZ OBZIRA NA PRONAĐENU LOVU U ŽIVKOVOJ TORBI SDA NE MIJENJA STAV: Uhićenje politički motivirano

U današnjem priopćenju je navela da ‘povodom neustavnog pokušaja preuzimanja ustavnih ingerencija predsjednika FBiH od dvojice potpredsjednika FBiH’, ona želi istaknuti da nijedan organ vlasti u FBiH, pa ni Parlament, ne može na nekoga prenijeti više prava i obveza nego što ih po Ustavu FBiH ima
 
– Parlament FBiH nema ustavnu nadležnost da se miješa u izvršne organe vlasti na način da mimo Ustava FBiH vrši prijenos vlasti s predsjednika Federacije na potpredsjednike. Postoji izričita odredba u Ustavu FBiH o nadležnostima organa izvršne vlasti, kao i nadležnosti zakonodavnog organa – citat je iz saopćenja SDA.
Ova stranka dalje navodi da bi svaki pokušaj narušavanja osnovnih ustavnih principa podjele nadležnosti iz Ustava FBiH dovodio do pravne anarhije i pokušaja rušenja ustavnog poretka zasnovanog na demokratskim principima.
Način na koji “četvorka” pokušava preuzeti izvršnu vlast u Federaciji navodi na zaključak da slučaj uhićenja Živka Budimira , predsjednika FBiH, u osnovi ima političke motive, saopćila je SDA.