Published On: Uto, ožu 18th, 2014

Bez mirovina iz BiH ostalo 6000 ljudi koji žive u inozemstvu

BiH je već privremeno obustavila isplatu mirovina za 6000 korisnika, a u idućem mjesecu taj broj bi mogao biti i znatno veći.
Naime, radi se o umirovljenicima koji ne žive u BiH, a mirovinu primaju iz Federalnog zavoda MIO. Razlog obustave isplate mirovina je kako navode iz Zavoda MIO nedostavljanje potvrda o životu umirovljenika. “Za sada smo ukupno privremeno obustavili isplatu za oko 6000 korisnika u inozemstvu, s tim da nismo obustavljali isplate korisnicima u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Hrvatskoj”, naveli su iz Federalnog zavoda MIO. Nadalje, navode da su korisnicima iz Hrvatske produžili rok za dostavljanje potvrda o životu još mjesec dana. “Iako smo naveli da korisnicima u Hrvatskoj rok za dostavljanje potvrda o životu istječe 5. ožujka, rok smo produljili do 25. ožujka zbog činjenice da znatan broj korisnika mirovina iz Hrvatske još nije poslalo potvrde o životu. Tako da će svi korisnici u Hrvatskoj dobiti mirovinu za veljaču. No, ako u ovom mjesecu ne primimo potvrde, bit ćemo prinuđeni privremeno obustaviti isplatu sljedeće mirovine koju ćemo ponovno uspostaviti nakon dostavljanja potvrde”, kazali su nam iz Federalnog zavoda MIO. Iako je to do sada bila praksa, Federalni zavod MIO ove godine nije slao obavijesti poštom na adrese svojih korisnika, nego je obavijest o obveznom dostavljanju potvrde o životu objavljena na službenoj stranici ove institucije. “Ove godine nismo slali pisma s potvrdama na kućne adrese iz razloga što je značajan broj tih adresa na koje smo ranije slali pisma nevažeći, tj. korisnici više na njima ne stanuju, tako da pisma i nisu stizala do njih te u konačnici od takvih korisnika i nismo dobivali potvrde sve dok im ne obustavimo isplatu.

Odluka o potvrdi

Stoga smo se odlučili za preuzimanje potvrda preko interneta, a korisnike smo o tome obavještavali preko medija”, navode iz Zavoda MIO. Ističu kako će onim korisnicima kojima je isplata obustavljena, mirovine biti uplaćene odmah po dostavljanju tražene potvrde u Federalni zavod MIO.