Published On: Sub, svi 18th, 2019

Bez incidenata u Bleiburgu: “Nismo ovdje jer nekog mrzimo već zbog onih koje volimo”

Danas se održava središnja komemoracija u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije koju organizira Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor. Na komemoraciji na Bleiburškom polju ove godine osim svete mise, neće biti političkih govora. Sve osigurava oko 450 policajaca. U isto vrijeme održava se i prosvjed protiv komemoracije žrtvama Križnog puta.

Tijek događaja

14:00 – Komemoracija na Lojbaškom polju završila je intoniranjem hrvatske himne i polaganjem vijenaca. Na skupu nije zabilježen nijedan incident.

13:37 – Idriz efendija Bešić u ime Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj predvodi molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti.

13:30 – Završilo je misno slavlje zaključnom pjesmom ‘Kraljice neba’.

12:41 – Neka svi oni do kojih dopire ovaj glas i slika, pokušaju shvatiti da ne mogu uništiti ovakva okupljanja, jer nama uz prenošenje sjećanja na prošle događaje, naše bake i roditelji nisu prenijeli mržnju, nego uspomenu u svjetlu kršćanske vjere. Nismo danas ovdje zato što nekoga mrzimo, nego zato što svoje volimo i za njih se molimo – kazao je tijekom propovjedi krčki biskup Ivica Petanjak.

– Pokojnici nisu pokopani onda kad ih se pokopa nego kad ih se zaboravi. Molitva i uspomena na njih, jedino je što im možemo dati i što nam nitko ne može oduzeti. Uspomena ili sjećanje je temeljno obilježje čovjeka koje daje smisao cjelokupnom njegovom životu. Ako se čovjeku oduzme sjećanje svodi ga se na razinu ispod životinje, koja također ima neki oblik pamćenja.

Budući da mnogi od nas svoje djedove nikad nisu upoznali, zahvalni smo svojim bakama i roditeljima, koji su tijekom svih tih godina u nama podržavali živu svijest naše pripadnosti. Vjera u Isusa Krista i sjećanje na naše pretke davalo nam je i daje nam snagu da izdržimo u prošlim i sadašnjim vremenima, kad nam se silom hoće izbrisati pamćenje. I ovakva okupljanja kao što je ovo, pokazatelj su da se narodu ne može oduzeti pamćenje, jer dobro znademo na što sliči čovjek koji ga je izgubio – dodao je Petanjak, a okupljeni su njegove riječi pozdravili pljeskom.

12:30 – Na početku je predvodnik misnog slavlja, mons. Fabijan Svalina, rekao kako je vjera u uskrsloga Gospodina, čiji spomen otkupljenja upravo slavimo, sabrala vjernike na Blajburškom polju sa svih strana Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke pa i šire, kako bismo iskazali poštovanje prema svakoj nedužnoj žrtvi “pripadala ona bilo kojem narodu, bilo kojoj vjerskoj zajednici, bilo kojem političkom uvjerenju.”

– Lišena života bilo gdje i bilo kada, svaka žrtva zaslužuje naše poštovanje i našu molitvu, te ima pravo da joj se vrati dostojanstvo i čast. Može li se čovjeku uzeti nešto više od života? Mjesto na kojem smo se okupili znak je da može! Ovo je mjesto na kojemu se čovjeku uzelo pravo na dostojanstvenu smrt – dodao je Svalina.

12:15 – Počelo je misno slavlje na Blajburškom polju, a policija je prethodno preko razglasa izvijestila da se događaj snima. U koncelebraciji sudjeluje 32 svećenika Krčke biskupije koji se nalaze na hodočašću te više svećenika iz BIH i hrvatskih katoličkih misija. Na misi nazoči i krčki biskup Ivica Petanjak.

12:05 – Procesija je s Loibacha došla na Blajburško polje, a među sudionicima komemoracije su i najavljeni izaslanici Hrvatskog sabora, Vlade i predsjednice Republike. Stigli su ministar uprave Lovro Kuščević i ministar braniteljaTomo Medved te premijerov izaslanik Ante Sanader. Uz njih su i Milijan Brkić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, posebni savjetnik za branitelje predsjednice Ante Deur, saborski zastupnik Petar Škorić, veleposlanik Miro Kovač, Vladimir Šeks, Josip Đakić.

Na Beliburgu su i zastupnici u Saboru Bruna Esih, Željko Glasnović, Mostovaca Miro Bulj, predsjednik HSP-a Karlo Starčević, televizijski voditelj Velimir Bujanec…

11:40 – Austrijska policija kaže da do 11.30 nije bilo nikakvih incidenata ni uhićenja u Bleiburgu, prenosi N1. U procesiji sudjeluje nekoliko tisuća ljudi.

11:25 – Desetak interventnih policajaca razdvojilo je prosvjednike s antifašističkim obilježjima od grupe ljudi koja je išli prema groblju otkuda je krenula procesija do polja na kojem će biti misa. Osim međusobnog nadvikivanja nije bilo incidenata, piše 24sata.

11:20 – Komemoracija u povodu 74. godišnjice Bleiburške tragedije, koja je proteklih tjedana bila pod velikim pritiskom javnosti, počela je po uobičajenom programu na Loibaškom polju pored Bleiburga.

Komemoracija je počela molitvom kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu nakon čega su krenule procesije prema Bleiburškom polju, gdje će se održati misa i potom molitva za  islamske vjernike, a završit će polaganje vijenaca kod Spomen-obilježja.

Manifestacija se odvija po neizmjenjenom programu u odnosu na prethodne godine, i potrajai će tri sata, ali prvi put neće uključivati političke govore.

10:31 – Počeo je prosvjed antifašista u Bleiburgu. Prosvjednici nose transparent ‘Ustaše i četnici, zajedno ste bježali’.

10:23 – Prosvjednici protiv komemoracije kreću se u pratnji policije. Na početku kolone nalazi se traktor na kojem je stavljena jugoslavenska zastava.

10:11 – Policijsko vozilo zvučnom porukom obavještava prosvjednike da su pod videonadzorom. Na Bleiburgu su i predstavnici Radničke fronte. Došli smo da pokažemo da su neke izjave nedopustive, da se radi o opasnom zločinu”, kazali su iz Radničke fronte.

09:23 – Građani su se već počeli okupljati na Bleiburgu. Pristižu brojni autobusi. Na terenu su i brojni policajci koji prate cijelu situaciju. Počeli su se okupljati i prosvjednici protiv komemoracije žrtvama Križnog puta.

Na Bleiburg danas kreće oko 100 autobusa. Iz Hrvatske, u organizaciji Počasnog bleiburškog voda (PBV) organizirano je 35, a u vlastitoj organizaciji, iz BiH, te dijaspore stiže njih još oko 65, kazao je voditelj predstavništva PBV-a u RH Bože Vukušić piše 24 sata.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora bit će saborski zastupnik i predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Ante Sanader. U ime Vlade RH na središnjoj komemoraciji nazočit će ministar uprave Lovro Kušćević te ministar branitelja Tomo Medved, a iz izaslanica predsjednice Republike na komemoraciji bit će predstojnica njezinog ureda Anamarija Kirinić. Na komemoraciji na Bleiburškom polju ove godine osim svete mise, neće biti političkih govora.

Biskupijski administrator u Klagnfurtu Engelbert Guggenberger ove je godine odbio izdati suglasnost da jedan od hrvatskih biskupa predvodi svetu misu, a mjerodavne kotarske vlasti u Voelkermarktu su bleiburšku komemoraciju okarakterizirale kao javni skup. Program komemoracije počinje u 11 sati molitvom kod Hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega kreće procesija prema Bleiburškom polju.

Početak službenog dijela komemoracije na Bleiburškom polju započinje u 12 sati svetom misom, a u 13,35 sati bit će održana molitva za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi te će u 13,45 sati biti polaganje vijenaca. Program završava u 14 sati odjavnom riječi glasnogovornika Počasnoga bleiburškog voda velečasnog Ante Kutleše.

U Bleiburgu su  zakazana dva prosvjeda protiv komemoracije žrtvama Križnog puta, a na svakom se očekuje između 200 i 250 ljudi.

Komemoraciju će osiguravati po deset policijskih vodova, ukupno oko 350 policajaca, povučenih iz cijele države – iz Koruške, Salzburga, Štajerske, Tirola, Gornje Austrije i Beča. Angažirana su dva protueksplozivna tima i dva helikoptera Ministarstva unutarnjih poslova. Jedan će se orijentirati na regulaciju i kontrolu prometa, drugi na samu manifestaciju.

Cijeli će skup biti pokriven kamerama te videonadzorom. Apsolutno svaki prijestup i kršenja Zakona o javnom okupljanju ili pak propisa o nedopuštenim simbolima kažnjavat će se na licu mjesta, kažu iz policije. Posebno upozoravaju na pokazivanje ustaških obilježja za koje je predviđena kazna od 4000 eura i zatvor do mjesec dana, a u slučaju ponavljanja djela, čak do 10.000 eura i šest tjedana zatvora.