BEZ DLAKE NA…: 'Ćelava' vagina nije bezopasna!


Novo istraživanje provedeno u Francuskoj upućuje na to da postoje opasnosti od spolno-prenosivih bolesti ukoliko ste skloni brazilskoj depilaciji. Istraživanje je, napominjemo, provedeno na vrlo malom uzorku.
Znanstvenici su otkrili povezanost između uklanjanja stidnih dlačica i infekcije poznate pod nazivom molluscum contagiosum. Zarazni molusk ili molluscum contagiosum je relativno bezopasna, ali ipak zarazna infekcija.
Riječ je, naime, o virusnoj infekciji koja je česta kod djece.
‘Ta infekcija se lako može prenijeti s, primjerice, predmeta koje dodirujemo’ pojasnila je Jeannette Graf, s kliničke dermatologije na Mount Sinai Medical Center.
Međutim, kod odraslih osoba se molluscum contagiosum prenosi i spolnim odnosom.
Francuska studija je provedena na 30 pacijenata koji su se seksom zarazili tim virusom. Otkrili su da 93 posto pacijenata uklanjalo stidne dlačice te su upozorili da uklanjanje dlačica može povećati šanse virusne infekcije zbog ‘mikro-trauma’, sitnih posjekotina i otvora u koži koje se javljaju tijekom procesa depilacije ili brijanja.
Međutim, prije nego što se odlučite na ‘prirodan’ izgled treba napomenuti da je ova studija rađena na vrlo malom uzorku tako da je ne treba shvatiti kao opsežno istraživanje. Olakotna okolnost je i da se ta virusna infekcija lako liječi.
‘Pojave li se bradavice one mogu biti spaljene, smrznute ili ih se može tretirati lijekovima ili kremama’, kažeFrancesca Fusco, dermatologinja na Mount Sinai Medical Centar u New Yorku.
Magazin.hr