Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Bevanda: Vlast u F BiH uspostavljena je nasiljem, blokada rekonstrukcije bit će kratkog daha

Must Read

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, rekao je “Glasu Srpske” da će se u procesu rekonstrukcije Vijeća pokazati kome je i koliko stalo do države, te da će sve najavljene blokade biti kratkog daha.

Bevanda je početkom tjedna smijenio ministre iz SDA u Vijeću ministara Sadika Ahmetovića, Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra Fuada Kasumovića, o čemu bi se na sljedećoj sjednici trebaoizjasniti i Zastupnički dom Parlamenta BiH.

– Kao legalista i demokrata postupio sam u skladu s važećim propisima. Sada je na Parlamentu BiH da uradi svoj dio posla – kazao je Bevanda i naglasio da će najavljene blokade smjene kadrova SDA pokazati kome je stalo do države.

– Mogu to činiti, ali te opstrukcije zaista ne želim ni komentirati, ni osvrtati se na njih. Ako netko hoće opstruirati, to je njegovo pravo i konačno će se pokazati drade li oni kojima su puna usta države za tu državu ili ne – kazao je Bevanda.

Dodao je da je sve što se izmješta izvan institucija vrlo opasna igra.

Komentirajući najave udruženja iz Srebrenice da će doći ispred Parlamenta kada se bude raspravljalo o smjeni Ahmetovića, Bevanda ističe da se radi i najeklatantnijem primjeru manipulacija.

– Takve najave nisu ništa drugo nego primjer teške manipulacije s najosjetljivijim kategorijama i ja to drugačije ne mogu tumačiti – kazao je Bevanda.

Kazao je da nema drugog puta za rekonstrukciju Vijeća ministara osim institucionalnog.

– To što je primijenjeno prije 16 mjeseci kada je riječ o uspostavljanju vlasti u FBiH, političko je nasilje koje je kulminiralo odlukom visokog predstavnika. Sviđao se nama Ustav, odnosno Daytonski sporazum ili ne, on je važeći i treba se držati toga. Tko pokušava da raditi izvan toga, nije legalista – kazao je Bevanda.

Govoreći o zaključcima sa sastanka predstavnika BiH, političkih lidera i dužnosnika Europske nije, Bevanda je rekao da se radi o dokumentu koji je jednoglasno prihvaćen.

– Zaključci koji su u Bruxellesu usvojeni nisu zaključci Bruxellesa, nego naši zaključci. To nije nametnuti dokument nego jednoglasno prihvaćen dokument od lidera, entitetskih premijera i mene kao predsjedavajućeg Vijeća ministara. Rokovi koje smo sami sebi dali su realni i mogu se ispoštovati ako ne bude opstrukcija i jeftinog politikantstva – rekao je Bevanda.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -