Published On: Ned, sij 6th, 2013

BEVANDA TVRDI DA NEMA PISMA NAMJERE MMF-u, ALI Pojavio se "nepostojeći" dokument

Dokument pod naslovom Dodatno pismo namjere upućen je MMF-u 6. prosinca 2012. Potpisnici pisma koje za javnost ne postoji su tri premijera, tri ministra financija i guverner Centralne banke BiH

Pismo namjere Međunarodnom monetarnom fondu, za koje predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda tvrdi da ne postoji, ipak postoji.
Dokument pod naslovom Dodatno pismo namjere upućen je MMF-u 6. prosinca 2012. Potpisnici pisma koje za javnost ne postoji su tri premijera, tri ministra financija i guverner Centralne banke BiH.

U izjavi za BHT u petak Bevanda je kazao: – Iznenadio sam se informacijom da su vlasti BiH uputile neko novo pismo namjere MMF-u. Nije bilo nikakvih novih zahtjeva od MMF-a. Nije bilo novog pisma.

U “nepostojećem” dokumentu predlaže se mnogo toga, između ostalog, opsežne reforme u sustavu mirovina, u zdravstvenom sustavu, u fiskalnom i monetarnom sustavu i mnoge druge mjere.

Mnoge od tih reformi su konačno došle na red nakon godina odgađanja i blokada, ali svaka od tih reformi, s obzirom na njihov obuhvat i implikacije, zaslužuje da bude javna i da se o svakoj od njih provede javna rasprava, a ne da se strateški zakoni i odluke donose uz obmanjivanje javnosti i po hitnom postupku.

Državi Bosni i Hercegovini na svim razinama prije svega nedostaju integritet i povjerenje građana, poduzetnika i stranih ulagača u vlasti, državne organe i vodeće političke snage. Dokle god vlasti budu pribjegavao ovakvim metodama vladanja, država će teško pridobiti povjerenje javnosti, bez kojeg su ovako opsežne i potrebne reforme teško provodive, saopćeno je iz Centra za zastupanje građanskih interesa.