Bevanda tvrdi da na snimku Kutleša bježi iz zgrade zajedničkih institucija

SARAJEVO – Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda očekuje da će, ukoliko osigura kvorum, sjednica Vijeća ministara biti održana do kraja ove sedmice.

“Pokušavam obezbijedim kvorum za održavanje sjednice i nadam se da će svi ministri imati razumijevanja i doći na sjednicu, koja bi trebala biti održana u Sarajevu”, rekao je Bevanda.

On je za Federalnu televiziju rekao da pokušava vratiti u sustav sve institucije, te napomenuo da održavanje sjednice Vijeća ministara prije nekoliko dana nije bilo moguće, mada je bilo i pritisaka da sjednica bude održana.

Na pitanje da li u Sarajevo nije želio dolaziti zato što je zabrinut za svoju sigurnosti ili želi nekome “očitati lekciju”, Bevanda je odgovorio da je u pitanju i jedno i drugo.

Bevanda je rekao da nije on bio na snimku čovjeka koji u automobilu napušta zgradu zajedničkih institucija pod blokadom od 6. lipnja, već generalni sekretar Vijeća ministara Zvonimir Kutleša, ali da je to bila opomena što se sve moglo dogoditi.

On je istakao da je za njega bila “šokantna” zabrana nenapuštanje zgrade zajedničkih institucija, kao i činjenica da su zakazali oni koji su trebali da vode računa o sigurnosti, ali da je zajedno s ministrom pravde BiH Barišom Čolakom donio odluku da nakon 16.00 časova izađu iz zgrade i da pri tome nije imao problema.